van der Horst

WRC: Evans op een zucht van Zweedse winst

Elfyn Evans - Toyota Yaris WRC
Elfyn Evans - Toyota Yaris WRC
Elfyn Evans staat op een zucht van een overwinning in de rally van Zweden, de tweede manche van het WRC. Het zou de tweede carrièrezege ooit zijn voor de Welshman. Voor Thierry Neuville, voorlopig zesde, zit er weinig anders op dan zich morgen volledig te smijten voor Power Stage punten. Neuville pakte wel de laatste snelste tijd van de dag.
Er is geen houden aan aan de Welshe draak. Elfyn Evans (Toyota) is al tweede dagen dominant en rijdt de ene besttijd na de andere. Hij mag als soeverein leider naar de slotdag en tegelijk ook slotproef, want morgen wacht enkel nog de Power Stage. Evans lijkt met deze stand op weg naar de overwinning en naar kop van het WK-klassement, wat een primeur zou zijn voor hem. Ott Tänak (Hyundai) zit gebeiteld op de tweede plaats, maar ook de wereldkampioen kon geen vuist maken tegen de overmacht van zijn voormalige werkgever, ook al houdt hij wel netjes twee Toy's achter zich.

De strijd om het podium blijft wel interessant om te volgen. Sébastien Ogier (Toyota) sprong op de slotproef in Torsby opnieuw over Kalle Rovanperä (Toyota). De jonge Fin had het iets moeilijker dan gisteren, maar blijft toch meespelen met de grote jongens, wat in Monte-Carlo nog niet het geval was. Beide teamgenoten worden gescheiden door een halve seconde, op zowat een halve minuut van de kop. Zou Toyota al teamorders overwegen?

Vast niet, want daarvoor zitten Esapekka Lappi (M-Sport) en Thierry Neuville (Hyundai) nog te dicht. Lappi staat op 5.9 seconden van het podium, Neuville op 10.4 tellen. Behoudens pech of een fout bij zijn voorgangers zal Neuville wellicht niet meer opschuiven. De startpositie zal morgen uitwijzen of hij kan meedingen naar de vijf punten van de Power Stage. De Belg toonde wel klaar te zijn om de handschoen nog op te nemen met een snelste tijd op Torsby, zijn eerste van het weekend.

Craig Breen (Hyundai) lijkt zich moeten tevreden stellen met de zevende plaats, Teemu Suninen (M-Sport) met een bescheiden achtste stek.

Morgen volgt dus nog één proef, om 12u18. Likenäs is het decor van de Power Stage.

Foto: Toyota Gazoo & Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 15 februari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons