van der Horst

WRC: Evans primus in Rally van Finland

Elfyn Evans - Toyota Yaris
Elfyn Evans - Toyota Yaris
Elfyn Evans heeft zijn vijfde WRC-zege op zak. In de Rally van Finland haalde hij zondag één van zijn mooiste overwinningen ooit. Evans pakt ook de volle buit met vijf extra punten van de Power Stage. De rest van het podium wordt gevuld door de Hyundai's van Ott Tänak en Craig Breen.
Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Ott Tänak (Hyundai) was zondag nog niet volledig uitgeteld voor de zege, maar Elfyn Evans (Toyota) hield vakkundig de Est op afstand en kon in het slot onbezorgd naar de zege snellen. De Welshman legde de basis voor zijn overwinning zaterdagochtend met een fenomenale reeks van vier snelste tijden op rij. Eigenlijk waren het er vijf op rij met ritwinst op de slotproef vrijdagavond. Evans zette daarna eerst Craig Breen (Hyundai) op achterstand en plaatste later ook Tänak op een geruststellende marge. De vijfde zege van Evans is wellicht zijn mooiste. Het enige manco op zijn palmares is een zege op asfalt.

Craig Breen - Hyundai i20 WRC
Craig Breen - Hyundai i20 WRC
Tänak (Hyundai) deed zijn uiterste best maar moest vrede nemen met de tweede plaats. Ook Craig Breen (Hyundai) volgde lang, maar toen het te snel ging, legde hij zijn derde plaats en de nodige merkenpunten vast. "Drie podia op een rij. Ik kan het amper geloven", aldus Breen.

Esapekka Lappi (Toyota) bekroonde zijn terugkeer met een sterke vierde stek. Ongetwijfeld zet hij zich daarmee terug in de markt voor een zitje op het hoogste niveau in 2022. Sébastien Ogier (Toyota) kon zich nooit mengen in de kopgroep en zat sinds het wegvallen van Thierry Neuville gebeiteld op plaats vijf. Ondanks alles doet de Fransman, ook zonder PowerStagepunten, opnieuw een goede zaak in het kampioenschap en hoeft hij nog enkel rekening te houden met Elfyn Evans, net zoals vorig jaar.

Daarachter de twee Fords van Gus Greensmith en Adrien Fourmaux die niet geholpen werden door hun startpositie de jongste dagen. Ondanks alles een goed resultaat voor M-Sport.

Teemu Suninen (VW) haalde het in WRC voor Mads Ostberg (Citroën). Jari Huttunen maakte het podium volledig in zijn Hyundai, tenzij hij nog moet opgeven op verbinding. De Fin besloot de rally namelijk met een kapotte radiator na een harde landing. Emil Lindholm won WRC3.

In de WK-tussenstand telt Ogier nu 190 punten, 24 meer dan Elfyn Evans die het kampioenschap nog even levend houdt. Thierry Neuville is nog altijd derde, maar met een achterstand van 60 punten is hij, net zoals Kalle Rovanperä mathematisch uitgeteld voor het kampioenschap. Ott Tänak komt op respectievelijk één en twee punten van Rovanperä en Neuville. De volgende op de kalender: Catalunya!

Foto: Toyota Gazoo Racing en Hyundai Motorsport

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 3 oktober 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons