van der Horst

WRC: Evans rijdt op twee na snelste rally ooit

Kris Meeke - DS3 WRC
Kris Meeke - DS3 WRC
De Welshman Elfyn Evans reed afgelopen weekend de op twee na snelste rally ooit. In de Rally van Finland haalde hij een gemiddelde snelheid van 125,6 km/u.
Iedere keer dat het WRC naar Zweden of Finland trekt, wordt er gekeken naar één bijzondere statistiek, namelijk die van snelste rally's ooit. De dertien snelste rally's ooit gereden vonden namelijk plaats in die Scandinavische landen. De lijst wordt gebroken door de Safari Rally, editie 2000, door Richard Burns, toen nog in de Subaru Impreza.

Evans werkte de 72ste Rally van Finland af in een rotvaart van 125,6 km/u. Dat is de snelste rally ooit van het voorbije halve decennium, en de snelste ooit met de nieuwe generatie Rally1-wagens. Esapekka Lappi werkte in 2017 de rally af aan een gemiddelde snelheid van 126,16 km/u, toen nog in de Toyota Yaris WRC.
Kris Meeke houdt het record nog even op zijn naam. De Brit won in 2016 de "1000 meren" met een vitesse van 126,62 km/u, in de DS3 WRC.

De jongste jaren werd de gemiddelde snelheid, vooral in Finland, naar beneden gehaald, door het inlassen van enkele 'tragere' proeven en paaltjes in de bochten. De nieuwe generatie wagens lijkt die handicap stilaan overwonnen. Zonder de korte, en iets tragere Power Stage van Jamsä, lag het record wellicht aan diggelen. 

Foto: Citroën Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 8 augustus 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons