van der Horst

WRC: Evans stoomt door, Neuville blijft steken

Elfyn Evans - Toyota Yaris WRC
Elfyn Evans - Toyota Yaris WRC
Met een loepzuivere hattrick komt Elfyn Evans nu wel heel dicht bij een zege in de rally van Zweden, de tweede wedstrijd van het WRC. Thierry Neuville leek heel even te kunnen oprukken maar blijft hangen op plaats zes.
Er stond wederom geen maat op Elfyn Evans (Toyota). De Welshman pakte gisteren al twee keer de snelste tijd en zet zijn teller nu op vijf 'scratches'. Uiteraard loopt hij daarmee verder uit in de algemene tussenstand. Hij neemt daarmee een grote optie op een tweede WRC-overwinning, want er moeten nog amper twee ritten worden afgewerkt, waaronder een showproef van amper 2,8 kilometer, deze middag in Torsby.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
De organisatie besliste namelijk vanmorgen nog een rit te schrappen waardoor morgen nog enkel de Power Stage van Likenäs op het programma staat. Van de oorspronkelijke negentien proeven zullen er uiteindelijk slechts negen gereden zijn, of zowat de helft van de oorspronkelijke 300 kilometer. Zonder de goedkeuring van de FIA van het nieuwe traject vorige week, bestond de mogelijkheid dat de punten zouden gehalveerd worden. Gisteren en vandaag zullen zowat ruim 140 kilometer tegen de klok gereden zijn, van de ingekorte 180, dus sowieso zal de winnaar de volle pot meenemen naar huis.

Naast de extrasportieve besognes blijft de rally wel spannend, ook al volgt Ott Tänak (Hyundai) al op 16.9 seconden. Daarachter vechten de teamgenoten Sébastien Ogier (Toyota) en Kalle Rovanperä (Toyota) een mooie strijd uit. De Fin opende minder goed, verloor een plaats maar knokte zich in het slot weer voorbij de Fransman. Dat alles gebeurt wel op een halve minuut van hun Welshe teammakker. Esapekka Lappi (M-Sport) is ook nog niet uitgeteld voor het podium. De Fin volgt op 35 seconden van Evans en op een handvol seconden van het Toyotaduo. 

Craig Breen - Hyundai i20
Craig Breen - Hyundai i20
Thierry Neuville (Hyundai) leek Lappi te kunnen bijbenen, maar de Fin snelde weg op de slotproef van de ochtend. Neuville staat nu op exact 40 seconden van Evans en dus op vijf van Lappi. Neuville had gisteren als opener niet de beste startpositie en ook vandaag werd het parcours achter hem steeds sneller voor zijn dichtste concurrenten. Craig Breen (Hyundai) biedt nog altijd steun in de rug als zevende. Teemu Suninen (M-Sport) is een eerder ontgoochelende achtste.

In R5 is Jari Huttunen naar voor gesprongen. Hij gaat nu Emil Lindholm en Mads Ostberg vooraf.

Vanmiddag rest dus nog de korte proef van Torsby, morgen de Power Stage en dan kan dit "triest" hoofdstukje rallysport worden afgesloten. Elfyn Evans is virtueel WK-leider en zou als eerste de baan openen in Mexico, de volgende WRC-manche. 

Foto: Toyota Gazoo & Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 15 februari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons