van der Horst

WRC: Evans trotse leider na dag 1 in Zweden

Elfyn Evans - Toyota Yaris WRC
Elfyn Evans - Toyota Yaris WRC
Na de eerste dag van de rally van Zweden, manche twee van het WRC, is de Brit Elfyn Evans de trotse leider. Hij gaat Ott Tänak en Kalle Rovanperä vooraf. Thierry Neuville is zesde.
  • Hamofa Performance
Met twee snelste tijden en twee tweede tijden was Elfyn Evans (Toyota) dé man van de dag. De Brit voelt zich duidelijk in zijn sas in de Toyota en toonde dat na een sterke Monte-Carlo opnieuw. Evans, die zich stilaan opwerpt als vierde hond om de titel, leek ook de perfecte startpositie te hebben met twee "vegers", Thierry Neuville (Hyundai) en Sébastien Ogier (Toyota), voor hem uit. 

Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Evans heeft een voorsprong van 8.5 seconden op Ott Tänak (Hyundai), auteur van de twee andere snelste tijden. De Est zoekt de limieten op van zijn nieuwe montuur. Kalle Rovanperä (Toyota) is knap derde, ondanks alles. De jonge Fin liet namelijk twee keer de motor afslaan en kende op de derde proef een hachelijk momentje. Ook al geniet de jonge Rovanperä al een zekere status, toch mag hij voorlopig de exploot van deze rally genoemd worden. Hij volgt 14.3 seconden van zijn Britse teammakker.

Sébastien Ogier is vierde op 17.8 seconden. Esapekka Lappi (M-Sport) rijdt een goede wedstrijd en is vijfde op 20.9 seconden. De Fin gaat Thierry Neuville vooraf die het als opener moeilijk had. De Belg volgt op 23.6 seconden van de leider en op minder dan zes seconden van zijn Franse concurrent. Neuville krijgt steun vanuit de rug met Craig Breen (Hyundai) net achter hem. Teemu Suninen (M-Sport) is achtste op ruim een halve minuut. Jari-Matti Latvala (Toyota) gaf er de brui aan na de derde proef omdat zijn Toyota Yaris sputterde. 

In R5 troeft de jonge Emil Lindholm ervaren rot Mads Ostberg af. Lindholm is tiende algemeen. Renaud Jamoul is aan de zijde van Adrian Fourmaux vierde in WRC2.

Morgen werken de rijders dezelfde proeven af. Evans moet dan gaan openen. De kans dat het klassement keert is, niet onbestaande en niemand weet hoe de proeven na een winters nachtje eruit zullen zien. De rally eindigt zondag.

Foto: Toyota Gazoo Racing & Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 14 februari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons