van der Horst

WRC: Evans voert de forcing in Zweden

Elfyn Evans - Toyota Yaris WRC
Elfyn Evans - Toyota Yaris WRC
Elfyn Evans is leider na drie van de tien proeven in de rally van Zweden. Dat is de tweede manche van het WRC. De Brit reed een vlekkeloze ochtend en gaat de verrassend sterke Kalle Rovanperä vooraf. Thierry Neuville is voorlopig zesde.
De omstandigheden in Zweden bleken in het nadeel van de vroege starters. Thierry Neuville (Hyundai) kon het tempo als opener vooraan niet aan, maar beperkte wel op regelmaat de schade. Ook Sébastien Ogier (Toyota) had het moeilijk om het ritme van zijn teamgenoten te volgen.

Het parcours leek wel snel te verbeteren want Elfyn Evans (Toyota), derde op de weg, ondervond klaarblijkelijk geen last van de ondergrond. De Brit pakte de eerste besttijd en diepte zijn voorsprong doorheen de ochtend uit. Evans trekt daarmee de lijn door van zijn sterke prestatie in Monte-Carlo. Hij heeft een voorsprong uitgebouwd van 7.9 seconden op een sterke Kalle Rovanperä (Toyota). De jonge Fin verloor wat tijd in de tweede proef toen hij de motor even liet afslaan op een wegverandering. Op de derde proef maakte hij nog een foutje, zonder erg. Wereldkampioen Ott Tänak (Hyundai), auteur van een besttijd op de tweede proef, is derde op 8.7 seconden.

Ogier is vierde op 16.4 seconden. Esapekka Lappi (M-Sport) is eerste Ford op 20.2 seconden van de leider. Neuville volgt op twee tellen van de Fin. Craig Breen (Hyundai) is voorlopig zevende op een zucht van zijn Belgische teamgenoot. Teemu Suninen (M-Sport), de verrassing van vorig jaar, is achtste en volgt al op een halve minuut van Evans. Pechvogel was Jari-Matti Latvala (Toyota) die motorproblemen kent.

Vanavond is er nog een korte proef in Torsby. Morgen werken de rijders dezelfde lus als deze ochtend af.

Bij de R5-wagens leidt Mads Ostberg de dans in zijn Citroën C3.

foto: Toyota Gazoo Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 14 februari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons