van der Horst

Rally Finland: Neuville en Ogier leiden ex aequo na drie KP’s

Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
De Rally van Finland is een van de snelste en meest spectaculaire wedstrijden van het seizoen. Het is tevens de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft en opnieuw is Volkswagen favoriet. Vooral Latvala wou voor eigen publiek schitteren, maar het draaide anders uit. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor zijn landgenoot Hirvonen die als kopman bij Citroën nog steeds op zoek is naar zijn eerste zege van het seizoen. Ook Hanninen, net binnen gehaald als testrijder bij Hyundai, komt als derde belangrijke Fin aan de aftrap in een privé ingeschreven Ford Fiësta.
De Rally van Finland gaat over drie dagen met in totaal 324,26 km tegen de klok, verdeeld over 23 KP’s en 6 lussen.

Sébastien Ogier - Volkswagen Polo R-WRC
Sébastien Ogier - Volkswagen Polo R-WRC
In de tussenstand van het kampioenschap voor de rijders staat de Fransman Sébastien Ogier aan de leiding met maar liefst 64 punten voorsprong op zijn ploegmaat bij Volkswagen Latvala die op zijn beurt 20 tellen voorsprong heeft op onze landgenoot Thierry Neuville die met zijn Ford Fiësta RS WRC de eerste niet-Volkswagen is in de tussenstand.
Hirvonen volgt op 9 punten van onze landgenoot. Gezien er maximaal 28 punten te verdienen zijn (25 voor de overwinning en drie voor de Power Stage) heeft Ogier en Volkswagen dus een voorsprong van meer dan twee volle rally’s op ploegmaat Latvala. Het verschil tussen Ogier en de derde in de tussenstand, Neuville is het maximale puntensaldo van drie rally’s. Alleen nog brute pech kan de Fransman van zijn eerste wereldtitel houden.

De eerste KP van vandaag, deze van Himos over 4,45 km ging naar de Franse leider die nipt won voor Latvala, Hirvonen, Ostberg, Novikov, Neuville en Mikkelsen, die de derde Polo bemant. Het verschil tussen de top 7 bleef beperkt tot 2,4 seconden.

Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
De tweede KP van Torittu over 8,3 km was voor onze landgenoot Neuville voor merkgenoot Ostberg, Hirvonen (Citroën), Novikov (Ford) en Ogier, die zijn leiderspositie moest afstaan aan de Belgische Fordrijder en de Fin Hirvonen die ex aequo aan de leiding kwamen met amper 1/10 sec. voorsprong op Ostberg en 9/10 sec. op Ogier. Van een knallende openingslus gesproken. Latvala verloor 39 seconden nadat hij een steen raakte en de ophanging beschadigde. Hij verhuisde hierdoor naar de 23ste plaats. De Finse thuisrijder kreeg een KP later nog eens 4min40sec. extra aan zijn broek omdat hij 28 minuten te laat inklokte.

De 9/10 achterstand pakte Ogier terug op de derde KP van Koukunmaa die hij won voor Neuville, Meeke, Hirvonen, Ostberg, Hanninen en Mikkelsen.

Zodoende blijft Neuville aan de leiding, maar krijgt Ogier naast hem terwijl Hirvonen en Ostberg volgen op respectievelijk 1,1 en 2,9 seconden van het leidende duo.

Blijkbaar heeft Neuville na zijn derde plaats in Griekenland en zijn tweede in Sardinië een pak meer zelfvertrouwen gekregen. Samen met Ogier zetten ze de thuisrijders voorlopig opzij.

Foto's: Willy Weyens & Motorsport Internantional Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op donderdag 1 augustus 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons