van der Horst

WRC: Gouden kans voor Hyundai om terug in de strijd te komen

Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Met de Rally van Estland krijgt Hyundai een gouden kans om zich terug in de strijd met Toyota te werpen. Dat zal hoog nodig zijn, want in Alzenau gaan op dit moment alle alarmbellen af met Sébastien Ogier en Toyota als soevereine leiders in het WRC.
Het zit Hyundai al een hele poos niet mee met een ontzettend pijnlijke reeks opgaves. Toyota en Sébastien Ogier hebben daar duchtig van geprofiteerd om een riante voorsprong uit te bouwen in de strijd om de titels. Maar in Estland komt Ott Tänak (Hyundai) thuis en ook de brekende parcours, waar Hyundai in het verleden zo vaak op schitterde, liggen eventjes achter ons na een triolet Portugal, Sardinië en vooral Kenya.

Tänak start ongetwijfeld als dé grote favoriet om zichzelf op te volgen op eigen bodem. En als er één positief kantje zit aan het debacle de voorbije maanden is dat de Est kan genieten van een goede startpositie. Ook Thierry Neuville (Hyundai) geniet een iets betere positie, maar zal toch zijn snelheid van weleer moeten terugvinden op de supersnelle proeven van Estland, die goed te vergelijken zijn met die van Finland. De Belg moet dringend beginnen knabbelen aan zijn achterstand van 66 punten op de WK-leider, en krijgt straks in Ieper zijn kans om het tij nog te keren. Craig Breen (Hyundai) zal zich vooral moeten concentreren op zoveel mogelijk merkenpunten meepikken en enkele Toyota's achter zich houden.

Sébastien Ogier
Sébastien Ogier
Sébastien Ogier (Toyota) moet straks openen maar de Fransman leek de jongste wedstrijden allerminst onder de indruk van die nadelige startpositie. De Fransman won dit jaar al vier wedstrijden en viel nog maar één keer naast het podium. Hij telt al 133 punten en de eerste concurrent staat al op 34 punten, en dat is dan nog een teamgenoot. Elfyn Evans (Toyota) verloor de voeling met de leider na zijn opgave in Kenya. Ook Kalle Rovanperä (Toyota) wordt een meer dan te duchten klant in wat bijna een tweede thuis is. En als Takamoto Katsuta (Toyoa) zijn progressie blijft voortzetten, dan zal de Japanner weerom niet uit de top te branden zijn.

Bij Ford rekenen ze op Gus Greensmith en Teemu Suninen die ook in zijn sas zou moeten zijn op de snelle Estse wegen.

Nadat zowat de hele WRC2-meute verstek gaf in Kenya, is het nu weer vol huis en mogen Andreas Mikkelsen, Mads Ostberg, Adrien Fourmaux en - man in vorm - Nikolay Gryazin weer de degens kruisen. Estland is ook het decor voor WRC3 en JWRC.

Op het programma 24 klassementsproeven met zaterdag als zwaartepunt. De rally eindigt zondagmiddag, zoals de traditie het wil, met de Power Stage.

Foto: Hyundai Motorsport & Toyota Gazoo Racing
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 13 juli 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Estland.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons