van der Horst

WRC: Hyundai draait de rollen om

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak heeft de leiding opnieuw overgenomen van Esapekka Lappi in de Rally van Sardinië, de vijfde wedstrijd van het wereldkampioenschap rally. De wedstrijdleider ging van de baan en moest opgeven waardoor Tänak plots met de nodige marge de koppositie in handen heeft. Thierry Neuville houdt een strak tempo aan, maar opschuiven lukt voorlopig nog niet.
De zaterdagetappe begon met de opgave van Esapekka Lappi (Toyota). De Fin werd uit de ideale lijn gegooid en raakte een rots waarop hij als een balletje in een flipperkast de ene steen na de andere raakte en uiteindelijk tot stilstand kwam. De Fin wist meteen hoe laat het was.

Eindelijk krijgt Hyundai het geluk aan hun zijde, en kan Toyota eens in de verdediging gedrukt worden. Ott Tänak (Hyundai) kwam vrijdagavond nog goed weg toen de twee laatste proeven werden geschrapt. De Est had namelijk transmissieproblemen. Maar op zaterdag profiteerde hij optimaal van de opgave van Lappi. Hij staat nu aan de leiding en heeft een mooie voorgift van ruim een halve minuut op Craig Breen (Ford).

Hyundai heeft nu zelfs een tweede wagen op het virtuele podium en het kan nog beter worden. Dani Sordo (Hyundai) reed twee sterke ochtendproeven en hangt nu op amper 1.5 seconde van de tweede stek van de Ier. Pierre-Louis Loubet (Ford) zakt wat weg in de stand. De Fransman is nu vierde maar mengt zich niet langer in het duel tussen Breen en Sordo. 

Adrien Fourmaux (Ford) houdt zich goed staande als vijfde en lijkt de jacht op zijn team- en landgenoot te hebben geopend. Achter hem gaapt nog een gat van 40 seconden op Kalle Rovanperä (Toyota), die nu eerste Toyota is op een zesde stek. Takamoto Katsuta (Toyota) moest zijn teamgenoot laten voorgaan.

Thierry Neuville (Hyundai) blijft doorstomen met enkele strakke chrono's, ondanks zijn vroege startpositie, maar meer dan een extra plaatsje vooruit, door het wegvallen van Lappi, levert dat nog niet op. Hij is nu achtste. De Belg neemt wel stilaan Katsuta in het vizier. Het verschil bedraagt nog 26 seconden tussen de Oostkantonner en Japanner. Vrijdagmiddag was dat nog bijna anderhalve minuut. Neuville heeft wel maar één reserveband mee, en moet nog twee proeven afwerken met zijn zachte compound op het hete Sardinië.

In WRC2 blijft Andreas Mikkelsen de autoritaire leider.

Deze ochtend worden de proeven nog eens overgedaan. Daarna kunnen er banden gewisseld worden, en volgen er nog eens vier proeven. Service is er niet tijdens deze lange, slopende marathondag.

Foto: Davy Degryse - RIPDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 4 juni 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Italië.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons