van der Horst

WRC: Hyundai neemt heft in handen

Dani Sordo - Hyundai i20 WRC
Dani Sordo - Hyundai i20 WRC
Na drie van de twintig proeven in de Rally van Portugal, de vierde manche van het WRC, is het al Hyundai wat de klok slaat. Het virtuele podium wordt volledig bezet door de troepen van Andrea Adamo, met Dani Sordo voorlopig helemaal boven.
Zoals verwacht heeft Sébastien Ogier (Toyota) het moeilijk als eerste op de baan. De wereldkampioen veegt het traject schoon voor alle achtervolgers. De Fransman is pas achtste op nu al 31 seconden van de leider, de Spanjaard Dani Sordo (Hyundai).

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
Hyundai greep onmiddelijk de macht. Ott Tänak (Hyundai) pakte op de eerste proef de snelste tijd en was dan ook eerste leider, maar de volgende proeven gingen naar Dani Sordo die kan genieten van zijn latere startpositie. De Spanjaard die er de voorbije twee wedstrijden niet bij was, steekt meteen in een strak ritme en geniet al een bonus van 6.7 seconden op zijn Estste teamgenoot. Thierry Neuville (Hyundai) grossierde in derde tijden en staat voorlopig ook derde op exact tien seconden van Sordo. Dat is heel knap, want Neuville moet als tweede de baan op en moet dus net als Ogier het stof wegvegen.

Achter de Hyundai's is Elfyn Evans (Toyota) de eerste Toyotarijder. De Welshman staat al op 17.6 seconden van de leiding, maar de schade op Tänak en Neuville, twee belangrijke mannen in de strijd om de titel, blijven nog binnen schot. Hij wordt op de huid gezeten door Takamoto Katsuta (Toyota) die net als in Kroatië het tempo van de allersnelsten bijbeent. Ook Adrien Fourmaux (Ford) doet het opnieuw ontzettend goed met zijn Belgische corijder Renaud Jamoul. De Fransman begon vrij rustig, maar boekte drie plaatsen winst in de slotproef van de ochtend met een mooie vierde tijd. Hij volgt op 23.6 seconden van de kop. Kalle Rovanperä (Toyota) is voorlopig zevende, voor Ogier. De jonge Fin sakkert, net zoals veel rijders, op de banden. Vooral de zachte banden overhitten vrij snel.

In WRC2 leidt Esapekka Lappi en in WRC3 Emil Lindholm.

Vanmiddag volgt nog eens dezelfde lus. Daarna volgt er nog twee proeven, waaronder de vertrouwde showproef  op het rallycrossparcours in Lousada.

Foto: Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 21 mei 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Portugal.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons