van der Horst

WRC: Hyundai prikkelt Toyota tijdens Finse shakedown

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Hyundai heeft tijdens de shakedown van de Rally van Finland, de tiende manche van het WRC, drie wagens in de top vier gezet. Ott Tänak toonde zich, weinig verrassend, de snelste van het pak. Thierry Neuville besloot op de vierde stek.
  • Prospeed Competition
Sébastien Ogier (Toyota) mocht de debatten openen iets na 8 uur lokale tijd. De Fransman klokte meteen een stevige referentietijd in Vesala, ook al moest hij baan vrijmaken voor de rest. Enkel Craig Breen (Hyundai) toonde zich sneller na de eerste run. Esapekka Lappi (Toyota) zat meteen in het goede ritme en mengde zich vooraan.

Het parcours werd wel sneller en tijdens de tweede run doken de tijden naar beneden. Breen was na twee pogingen de snelste en verbeterde zijn eigen 1:50.7 met ruim drie seconden. 

De derde run was zowat voor iedereen de snelste. Het was uiteindelijk Ott Tänak (Hyundai) die met 1:46.5 de snelste chrono neerzette. Breen strandde op drie tiende. Ogier was amper negen tienden trager dan de Est en zorgde ervoor dat er geen drie Hyundai's op het podium terecht kwamen. Thierry Neuville (Hyundai) klokte de vierde tijd op 1.1 seconde van Tänak en amper twee tiende van Ogier. De tweede topfavoriet, na Tänak, Kalle Rovanperä (Toyota) sloot de top vijf af, net voor de andere Toyota's van Elfyn Evans, Lappi en Takamoto Katsuta. Adrien Fourmaux (Ford) won de strijd tussen de Fords, al was hij maar twee tiende sneller dan Gus Greensmith (Ford) die heel wat problemen kende tijdens de shakedown. 

In WRC2 zette een koningstrio zich helemaal vooraan met op één Teemu Suninen (VW), op twee Oliver Solberg (Hyundai) en op drie Mads Ostberg (Citroën). Drie verschillende merken bovenaan, waarvan geen enkele Skoda.

Inmiddels zijn de rijders begonnen op Harju, een korte opwarmer in het park van Jyvaskylä en de eerste van negentien proeven. Vandaag zijn er al zes chronoritten.

Foto: Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 1 oktober 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons