van der Horst

WRC: Hyundai toont veerkracht, Rovanperä daadkracht

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Amper twee ronden ver in het WRC en er tekent zich al vroeg in het seizoen een duel af vooraan. Met aan de ene kant van de ring Kalle Rovanperä die net zoals vorig seizoen al vroeg de leiding pakt in het WRC en aan de andere kant de "eeuwige tweede" Thierry Neuville, die een pak vertrouwen heeft getankt na een sterke wedstrijd in Zweden.
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Hyundai stond met een pak vraagtekens aan de start van de Rally van Zweden. Thierry Neuville was in Monte-Carlo de enige die de finish bereikte maar het pad ernaartoe was er eentje met veel hobbels. Maar in Zweden toonde het team, dat nu Finland als basiskamp heeft, veerkracht. De weinige goede puntjes in Monte-Carlo, zoals de snelheid, werden meegenomen naar Umea. De zwakke, zoals de betrouwhaarheid, werden zo goed als weggewerkt. Dat in combinatie met een sterke en vooral slimme Neuville leidde naar de tweede stek en een tweede plaats in het kampioenschap, weliswaar al op veertien punten van een jonge Fin.

Toonde Hyundai veerkracht, dan Rovanperä een pak daadkracht. De virtuele leider in het kampioenschap kon meteen een goede zaak doen en greep die kans dan ook met twee handen. Elfyn Evans (Toyota) gaf voor de rally nog aan dat er rally's moesten gewonnen worden, als je wil strijden voor de titel. Rovanperä pakte die tip in het geniep mee. Onvermurwbaar was hij, met een parelsnoer aan snelste tijden en vier punten uit de Power Stage. Vooral die openingsdag, waar hij als eerste de baan op moest, was indrukwekkend. Wellicht nog een erfstukje van Sébastien Ogier die toch een leemte achterliet in het Monegaskische prinsdom. 

De cijfers zjin duidelijk. Sébastien Loeb en Ogier staan nog altijd in de top vijf van het klassement, en dat zegt eigenlijk genoeg. Gus Greensmith (Ford) zit ertussen gesandwicht en telt al 22 punten minder dan Rovanperä. En met alle respect, maar Greensmith staan niet meteen bovenaan het lijstje titelkanshebbers. Hetzelfde kan gezegd worden van Takamoto Katsuta, zesde met achttien punten.

Craig Breen (Ford) is zevende met 16 punten, ofte al een volle overwinning achter Rovanperä. De spits van M-Sport staat nu al onder druk wil hij een rol van betekenis spelen in het WRC. Maar nog erger is het voor Ott Tänak (Hyundai) en Elfyn Evans (Toyota). Zij staan ook al op de tabellen, zij het enkel met puntjes gesprokkeld op de Power Stage.

Elfyn Evans - Toyota Yaris Rally1
Elfyn Evans - Toyota Yaris Rally1
Vooral de manier waarop doet wenkbrauwen fronsen. Tänak kreeg uit het niets een rood licht, letterlijk en figuurlijk. Het hybridesysteem deed nukkig en zette de Est zonder reden op kant. En ook Evans werd om die reden naar de pechtstrook gedwongen, weliswaar nadat hij eerst zelf in de fout ging. Een grap, een farce, en vooral een euvel dat best zo snel mogelijk wordt weggewerkt want dit is je reinste koersvervalsing.
Het seizoen is nog lang, heel lang. Maar je staat maar beter snel vooraan. Zowel Tänak als Evans zijn nu minstens tot in Sardinië op achtervolgen aangewezen, en dan zit de snuffelronde er al op. Ze moeten ook al rekenen op pech vooraan.

Rovanperä zal wellicht veel geleerd hebben van de vorige keer dat hij WK-leider was. Lang kon hij daarvan niet genieten want in Kroatië dook hij al snel het decor in. Dat zal de Fin wellicht niet meer overkomen. En Neuville? Die heeft vertrouwen geput en moet zijn blik voorlopig maar op één man focussen. Amper twee ronden ver, maar de toon is gezet.

Foto: Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport & WRC.com

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 1 maart 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons