van der Horst

WRC: Hyundai tussen hemel en hel

Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak leidt na de ochtendlus op vrijdag in de Rally van Sardinië, de vijfde manche van het WRC. Hyundai dus bovenaan, maar tegelijkertijd zijn er opnieuw een pak zorgen bij de Koreanen. Thierry Neuville verloor namelijk zowat 2 minuten door transmissieproblemen.
Thierry Neuville (Hyundai) begon als leider aan de vrijdagetappe, na winst in de showproef donderdagavond. Elfyn Evans (Toyota) nam gezwind over en kort daarna greep Esapekka Lappi (Toyota) de macht. Het verhaal van Evans is inmiddels over, want de Welshman moest opgeven met mechanische problemen.

Esapekka Lappi - Toyota Yaris Rally1
Esapekka Lappi - Toyota Yaris Rally1
Ook de Fin kon niet lang genieten van de leiding, want bij de tweede doortocht van de twee ochtendproeven greep Ott Tänak (Hyundai) de kop, enigszins geholpen door een lekke band op de wagen van Lappi.

De Est heeft 3.7 seconden bonus op Lappi en 8.9 op Pierre-Louis Loubet (Ford) die verrast. De Fransman gaat maar net Craig Breen (Ford) voor, wat aantoont dat M-Sport toch wel een goed wapen in bezit heeft. Dani Sordo is vijfde op een kwart minuut, Adrien Fourmaux (Ford) is zesde op bijna een halve minuut. WK-leider Kalle Rovanperä is pas achtste op drie kwart minuut, niet geholpen door zijn startpositie en een verloren achtervleugel.

En Thierry Neuville? Wel, die kreeg nog maar eens af te rekenen met pech. De Belg getuigde aan het einde over transmissieproblemen. Hij verloor zowat twee minuten op de laatste proef, tegelijkertijd zijn achterstand op de koploper in de algemene stand. Met ander woorden, Hij had opnieuw voor winst kunnen meedoen, maar dat lijkt nu onwaarschijnlijk. Nu is hij virtueel negende, na Rovanperä.

In WRC2 leidt Andreas Mikkelsen de dans, voor Nikolay Gryazin en Jari Huttunen.

Deze middag volgen nog eens twee keer twee proeven.

Foto: Davy Degryse - RIP

 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 3 juni 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Italië.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons