van der Horst

WRC: Hyundai zet zich meteen op kop in Finland

Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Ott Tänak is na drie van de negentien proeven de leider in de Rally van Finland. Dat is de tiende en op twee na laatste manche van het WRC. Voorlopig is het zelfs een één-twee voor Hyundai want Craig Breen volgt gezwind. Thierry Neuville is zesde.
Na het opwarmertje in Harju, waar Takamoto Katsuta (Toyota) verrassend de snelste tijd liet neerzetten, was het tijd om te beginnen aan het echte werk en daarin toonde Hyundai meteen zijn ambitie.

Craig Breen - Hyundai i20 WRC
Craig Breen - Hyundai i20 WRC
De snelste tijd op de tweede proef ging naar Craig Breen (Hyundai) voor Ott Tänak (Hyundai) die wel de leiding nam. Op de volgende proef werden de rollen omgedraaid met ritwinst voor Tänak, voor Breen die nu volgt op 1.7 seconden van zijn teamgenoot. Beide nemen dan ook vroeg in de rally een beetje afstand op de achtervolgers. Esapekka Lappi (Toyota) is een verrassende derde op 5.4 seconden van kop. Hij staat net voor Elfyn Evans (Toyota) die vierde is op 5.9 seconden. De jarige Kalle Rovanperä (Toyota) zoekt nog naar het goede ritme maar beperkt de schade tot 7.8 seconden. "Ik zit echt tegen de limiet aan", aldus de jongste WRC-winnaar in de geschidenis.

De rest heeft al een grotere achterstand. Thierry Neuville (Hyundai) is voorlopig zesde op 13 tellen. "Als we even snel willen gaan als Ott dan moeten we risico's gaan nemen", aldus de Oostkantonner. WK-leider Sébastien Ogier (Toyota), uiteraard nog geen wereldkampioen in dit scenario, volgt al op een kwartminuut. Katsuta hangt al op bijna een halve minuut. De Japanner, eerste leider in de wedstrijd, ging aan hoge snelheid aan het tollen op de tweede proef, maar kon alsnog verder. Daarachter bevinden zich de twee Fords. Gus Greensmith (Ford) toont zich voorlopig sneller dan Adrien Fourmaux (Ford).

Straks volgen er nog drie proeven, waarvan eentje in het donker.

Foto: Hyundai Motorsport 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 1 oktober 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons