van der Horst

Ieper dient kandidatuur in voor WRC

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Club Superstage, organisator van de Renties Ypres Rally, is volop in onderhandeling met de FIA en de promotor van het WRC om het Wereldkampioenschap Rally voor de eerste keer in de geschiedenis naar België te halen. De beslissing wordt eerstdaags verwacht.
De Covid-19 crisis heeft wereldwijd geleid tot het uitstellen en zelfs annuleren van tal van evenementen. De Renties Ypres Rally werd verplaatst van eind juni naar het eerste weekend van oktober. In het WRC werden recent de manches in Finland, Nieuw-Zeeland en Wales geannuleerd, nadat eerder de wedstrijden in Argentinië en Sardinië werden uitgesteld en in Portugal en Kenia werden afgelast. Om het WRC opnieuw op te starten, ging de FIA op zoek naar andere organisaties om de kalender van het WRC 2020 aan te vullen. Zo kreeg ook Club Superstage de vraag of de organisator van de Renties Ypres Rally de 56ste editie van zijn topevenement mee wil laten tellen voor het Wereldkampioenschap Rally 2020.

"Natuurlijk is het een enorme eer dat we het aanbod kregen om mee te tellen voor het WRC 2020," vertelt Jan Huyghe van het organisatiecomité. "Dat is de verdienste van de honderden vrijwilligers en leden van onze club die zich elk jaar opnieuw belangeloos inzetten voor onze organisatie. Enkel dankzij hen kunnen we rally's organiseren. Dit is de verdienste van ons ganse team. Bovendien wordt de Ypres Rally in Europa al jaren geroemd voor de kwaliteit van de organisatie, de beleving en de veiligheid. We zijn vereerd dat de FIA ons heeft gevraagd en vanaf dat moment heeft Club Superstage een versnelling hoger geschakeld om een nieuwe timing uit te werken, de klassementsproeven vast te leggen, de Stad Ieper, de federatie en andere overheden te benaderen, enz."

Club Superstage bevestigt hierbij dus dat de Renties Ypres Rally in aanmerking wordt genomen om van 1 tot 4 oktober een manche van het Wereldkampioenschap Rally 2020 te organiseren. "Het project is prima ontvangen door de overheden, de Stad Ieper, die de rallysport in de genen heeft,  en onze partners. We hebben een wedstrijd uitgetekend die een Belgisch karakter heeft, waarbij we twee iconen van de Belgische autosport, Ieper en Spa-Francorchamps, met elkaar verenigen," bevestigt Jan Huyghe. "Maar, laten we duidelijk zijn: er is nog niets beslist.

Club Superstage onderhandelt momenteel met de FIA en met de WRC Promotor en eerstdaags zal de beslissing genomen worden." De droom van de Belgische rallyfans om een WRC-manche bij te wonen in eigen land is nog nooit zo realistisch geweest.

Foto: Sandro Delaere



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rally Championship op woensdag 17 juni 2020.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons