van der Horst

WRC: Il gran finale van het WRC in Monza

Sébastien Ogier - Toyota Yaris WRC
Sébastien Ogier - Toyota Yaris WRC
Het WRC maakt zich op voor de grote finale van het seizoen. Sébastien Ogier vs. Elfyn Evans: de titel is de inzet van dit weekend. Monza is het decor van de slotmanche van het wereldkampioenschap rally.
Net zoals vorig jaar wordt de titel beslecht op en rond de Autodromo Nazionale in het Italiaanse Monza. Eind 2020 trok Elfyn Evans (Toyota) als WK-leider naar Monza met Sébastien Ogier (Toyota) als uitdager. Dit jaar zijn de rollen omgedraaid. Evans moet wel 17 punten zien goed te maken op de regerende wereldkampioen. Dat betekent dat de Welshman minstens op het podium moet eindigen en best wat powerstagepunten meegraait, en dan mag Ogier niet (veel) scoren. Er wacht de vice-kampioen dus een loodzware taak. Met Kalle Rovanperä en Takamoto Katsuta gaat Toyota Gazoo Racing overigens ook op jacht naar de merkentitel die de troepen van Jari-Matti Latvala bijna niet meer kan ontglippen. 

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Bij Hyundai zijn ze dan weer op zoek naar een mooi seizoenseinde na een getroubleerd jaar. Thierry Neuville (Hyundai) won dit jaar al twee asfaltrally's (Ieper en Spanje) en zal gebrand zijn om zijn ongelukkige opgave van vorig jaar door te spoelen met een sterke prestatie. De Oostkantonner liet overigens weten dat hij ook volgend jaar doorgaat met Martijn Wydaeghe. Neuville krijgt steun van Dani Sordo en Teemu Suninen die zijn debuut maakt met de i20 WRC. De Fin die sinds kort op de loonlijst staat van Hyundai, vervangt Ott Tänak. Ook Oliver Solberg komt opnieuw aan de start met een WRC-wagen. 

Bij M-Sport Ford rekenen ze op het vaste duo Gus Greensmith - Adrien Fourmaux. Vooral die laatste kan zeker een rolletje spelen. De Fransman toonde recentelijk in Spanje nog zijn snelheid op asfalt.

In WRC2 is de titel al beslecht, maar toch treden heel wat protagonisten nog aan met onder meer kampioen Andreas Mikkelsen, Jari Huttunen en Nikolay Gryazin. In WRC3 is het spannender want Kajetan Kajetanowicz en Yohan Rossel tellen evenveel punten. In die categorie zien we ook Grégoire Munster op de lijst staan. De Belg zet zijn ontdekkingstocht met de nieuwe Hyundai i20 N verder, nadat hij vorige week al triomfeerde in het Franse Monts et Coteaux. 

De rally start vanavond, donderdag, met de shakedown. Er wachten de rijders vanaf vrijdag 16 klassementsproeven, goed voor ruim 250 wedstrijdkilometers. Het is vooral uitkijken naar vrijdag- en zaterdagochtend, want dan wachten de proeven in de bergen.

Foto: Toyota Gazoo Racing & Hyundai Motorsport


 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 18 november 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monza.
  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons