van der Horst

WRC: Indrukwekkende Rovanperä meteen op kop in Kroatië, Neuville werkt zich in het zweet

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Een oppermachtige Kalle Rovanperä heeft zich vrijdagochtend meteen op kop gezet van de Rally van Kroatië, de derde manche van het WRC. Thierry Neuville is de enige die nog in het spoor zit van de Finse WK-leider, maar moest zich daarvoor flink in het zweet werken, tijdens, maar vooral na de klassementsproeven.
In Kroatië staan de hemelsluizen open en dat zorgde voor natte, vuile wegen die meteen slachtoffers eisten. M-Sport zag al twee pionnen wegvallen met Pierre-Louis Loubet, slachtoffer van drie lekke banden, en Adrien Fourmaux die er de jongste maanden maar niet slaagt om zijn wagen op de baan te houden. Ook Esapekka Lappi (Toyota) moest snel op kant nadat hij een rotsblok licht raakte.

Kalle Rovanperä (Toyota) trok er zich niets van aan en verzamelde op vier proeven reeds drie besttijden, geholpen door zijn startpositie. Thierry Neuville (Hyundai) beperkte de schade, maar kijkt toch al aan tegen een achterstand van 12.5 seconden. Neuville en zijn co-rijder Martijn Wydaeghe werkten zich kort voor de service flink in het zweet. Ze kregen hun Hyundai niet aan de praat en moest de i20 tot in de service duwen. Het duo viel hijgend, kuchend en puffend op de grond aan de tijdscontrole.

Ott Tänak (Hyundai) volgt al op drie kwart minuut, maar de Est doet het wel opmerkelijke goed op een terrein dat het zijne niet is. Hij wordt op de huid gezeten door Craig Breen (Ford) die voorlopig wat bleek oogt.

Oliver Solberg - Hyundai i20 Rally1
Oliver Solberg - Hyundai i20 Rally1
Op anderhalve minuut staat Gus Greensmith (Ford). De Brit zit in strijd met Oliver Solberg (Hyundai). Takamoto Katsuta (Toyota) is zevende, maar hij zal ongetwijfeld deze middag Elfyn Evans (Toyota) over zich geen krijgen. De vice-wereldkampioen reed leek en verloor snel anderhalve minuut, maar graaide wel een snelste tijd mee en baant zich een weg naar boven;

Yohan Rossel (Citroën) is leider in WRC2. Grégoire Munster (Hyundai) is voorlopig negende in die categorie. Bij de junioren blijft het spannend met vier rijders binnen de halve minuut. Het is Jon Armstrong (Ford) die voorlopig de dans leidt.

Foto: Toyota Gazoo Racing & Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 22 april 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Kroatië.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons