van der Horst

WRC: Kalle Rovanperä in extremis naar knappe winst

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris WRC
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris WRC
Kalle Rovanperä heeft een gemaakte overwinning in de Rally van Kroatië uiteindelijk toch binnen gehaald. De jonge Fin ging in de Power Stage alsnog voorbij Ott Tänak. Thierry Neuville werd, ondanks alle pech, toch nog knap derde.
De laatste dag zorgde nog voor een pak verrassingen. De hemelsluizen gingen nog eens open en zorgden voor enkele omwentelingen in de stand. De regenbanden waren zo goed als opgebruikt, dus de rijders stonden voor een moeilijke bandenkeuze. Ott Tänak (Hyundai) pokerde en nam zachte banden, net zoals Thierry Neuville (Hyundai) die wel op weg ging zonder regenbanden. Kalle Rovanperä (Toyota) koos voor het harde rubber met een mix van regenbanden.

De keuze van de Fin rendeerde wonderwel op de slotproef. Hij ging opnieuw voorbij Tänak en haalt zo een welverdiende overwinning. De Fin graait de volle pot mee, en werpt zich nu echt op als titelfavoriet nummer één.

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville (Hyundai) besluit een sterke, maar frustrerende, wedstrijd als derde. Zonder de opgelopen straftijd had de Belg kunnen strijden om de overwinning. Hij kwam wel nog goed weg in de slotproef toen hij even van de baan en lek reed. De Belg ziet Rovanperä wel verder uitlopen in de WK-tussenstand, maar blijft voorlopig wel de enige uitdager van de ijzersterke Fin die op alle terreinen weet te scoren. 

Craig Breen (Ford) graait mooie punten mee van de vierde plek, maar heeft er al bij al een bleek weekend op zitten. Hij redt wel de eer van Ford na een moeilijk weekend, waarbij de andere drie Fords moesten opgeven.

Elfyn Evans (Toyota) kende een moeilijk weekend. De Welshman reed snel lek op vrijdag, verloor anderhalve minuut, en kwam later nooit meer in het stuk voor ondanks enkele goede tijden. Hij eindigt onopgemerkt vijfde, maar scoort wel zijn eerste (echte) punten van het seizoen, ook al schiet hij daar niets mee op in de WK-tussenstand.Takamoto Katsuta (Toyota) eindigde zesde, maar wel op ruime afstand van de kop. 

In WRC2 was de zege voor Yohan Rossel (Citroën) die het hele weekend domineerde, en later controleerde. De Fransman boekt een knappe winst en dicht op die manier de kloof met Andreas Mikkelsen (Skoda), de grote afwezige dit weekend. Rossel eindigde ook knap zevende algemeen, voor Kajetan Kajetanowicz (Skoda) die een goede eindsprint in huis had en zo achtste algemeen eindigde. 

In de WK-tussenstand blijft Rovanperä uiteraard leider en loopt hij fors weg van zijn enige concurrent Thierry Neuville. Hij heeft nu 76 punten, Neuville 46 en Craig Breen 30. Neuville heeft dus al een "grand slam" nodig en een opgave van Rovanperä om de Fin terug bij te benen.

De volgende manche van het WRC is die Portugal.

Foto: Toyota Gazoo Racing & Hyundai Motorsport

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 24 april 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Kroatië.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons