van der Horst

WRC: Kenya ontvangt WRC opnieuw na bijna twee decennia

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
Dit weekend is het WRC toe aan de zesde manche en het belooft een speciale afspraak te worden op de kalender, want de Safari rally is na een afwezigheid van bijna 20 jaar helemaal terug. We gaan op zoek naar een opvolger van wijlen Colin McRae. En willen we straks opnieuw een spannend kampioenschap dan zou die opvolger uit het kamp van Hyundai moeten komen.
Safari Rally 1995 - Yoshio Fujimoto - Arne Hertz
Safari Rally 1995 - Yoshio Fujimoto - Arne Hertz
Wagens omgebouwd tot halve tanks, foto's van WK-helden tussen een stel olifanten en giraffen, een verschrikkelijke crash van Freddy Loix, ... De Safari Rally roept veel herinneringen op en na 19 jaar is het tijd om nieuwe herinneringen te maken, al zal de rally er wel wat anders uitzien dan toendertijd. Een marathon zal het niet worden en de onderlinge verschillen zullen zich wel beperken tot seconden eerder dan ganse minuten.

Voor Hyundai is het een nieuwe kans om de kloof met Toyota te dichten. Uit het tweeluik Portugal - Sardinië kwam weinig goeds. Thierry Neuville (Hyundai) telt al een achterstand van 29 punten op WK-leider Sébastien Ogier en is dus meer dan een zege verwijderd van de kop in het WK-klassement. Ott Tänak moet al 57 extra punten gaan verzamelen dan de Franse wereldkampioen. Het is dus stilaan van moetens, want na de Safari Rally zijn we zowat halfweg 2021. Tänak kan na het tripje naar Kenya wel uitkijken naar een tweeluik Estland - Finland, maar dan moet het kalf nog adem happen.

Sébastien Ogier - Toyota Gazoo Racing - Toyota Yaris WRC
Sébastien Ogier - Toyota Gazoo Racing - Toyota Yaris WRC
Bij Toyota kunnen ze de leeuw uit de boom kijken. Ogier kan zijn wedstrijd afstemmen op die van zijn rechtstreekse concurrenten en geniet met Elfyn Evans, tweede in de WK-tussenstand op elf punten, de perfecte buffer. Ogier bewees de voorbije weken dat hij als opener op de openingsdag de rally nog kan winnen. En de Toyota bleek de jongste weken ook net iets sterker, en dat zal nodig zijn op het zware terrein.

Bij Ford rekenen ze opnieuw op Adrien Fourmaux die zijn progressie kan verderzetten. Hij moet in de eerste plaats kijken naar teamgenoot Gus Greensmith en krijgt met de jonge Oliver Solberg een mooie referentie. De jonge Noor krijgt opnieuw een kans in de Hyundai i20, na een fantastische Rally van Zweden.

Over WRC2 kunnen we kort zijn, met enkel Martin Prokop.aan de start. Ook in WRC3 geven de protagonisten verstek en mogen de Kenyanen onderling vechten om winst.

De wedstrijd begint donderdag met de shakedown en een showproef. Daarna volgen nog zeventien proeven, goed voor 320 km tegen de klok. De wedstrijd eindigt zondagmiddag met de Power Stage.

Foto: Hyundai Motorsport & Toyota Gazoo



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 22 juni 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Kenia.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons