van der Horst

WRC klaar voor "high speed" tweeluik

Jari-Matti Latvala - Toyota Yaris WRC
Jari-Matti Latvala - Toyota Yaris WRC
De WRC-karavaan is klaar voor de achtste manche al dit seizoen, meteen de opener van een tweeluik, namelijk de supersnelle rally's van Polen en Finland. Met nog zes manches te gaan verdedigt Sebastien Ogier zijn leidersplaats in de WK-tussenstand al zit een trio wel in de nek te hijgen van de Franse wereldkampioen.
Na de technische onverhardproeven van Argentinië, Portugal en Sardinië gaat het WRC een nieuwe fase in. Met de Rally van Polen en die van Finland staan er twee ontzettend snelle rally's op het programma waar de aerodynamica wellicht een belangrijke rol zal spelen. Wie snel is in Polen kan met vertrouwen naar Finland, alvorens naar het Duitse en Spaanse asfalt te trekken.

Sebastien Ogier (Ford Fiesta WRC) is nog steeds leider in de WK-tussenstand met 141 punten. De Ford is de jongste maanden ontzettend sterk gebleken. Ogier won in Portugal, Ott Tänak pakte zijn eerste zege in Sardinië. Ogier kan zich dus niet verschuilen achter de wagen die al het hele jaar competitief blijkt. De grootste tegenstand kan uit eigen kamp komen want Tänak leek vorig jaar lang op weg naar de zege. Ook Elfyn Evans kan een rol spelen. Tänak toonde namelijk vorig jaar het potentieel van de DMack's waarmee de Brit straks onderweg gaat.

Dani Sordo - Hyundai i20 WRC
Dani Sordo - Hyundai i20 WRC
Ogier moet in de eerste plaats zijn wedstrijd afstemmen op zijn voornaamste titelconcurrent en dat is nog altijd Thierry Neuville. De Oostkantonner komt met een deuk in zijn imago aan de start door een harde crash in Ieper maar het WRC, dat is andere koek. Neuville verkleinde zijn achterstond op Ogier tot 18 punten en telt dus 123 punten. Ogier houdt best ook Tänak in de gaten want de Est telt al 108 punten en begint vervaarlijk dicht te komen.

Jari-Matti Latvala is vierde met 107 punten maar bewees in Sardinië helemaal terug te zijn na enkele mindere rally's. De Fin beloofde ook dat Toyota zijn ware potentieel zal tonen in Polen en Finland, dus de Yaris kan wel eens een taaie klant worden in Polen. Juho Hänninen toonde dat ook hij een rol kan spelen vooraan en Esapekka Lappi sloeg iedereen met verstomming met een reeks besttijden en een onverhoopte vierde stek.

Bij Citroën is het uitkijken naar de progressie van Andreas Mikkelsen die Kris Meeke naar de reservebank duwde. De Fransen komen met enkele evoluties op de wagen waar mogelijk ook Craig Breen en Stéphane Lefebvre van kunnen profiteren.

We krijgen ook een nieuwkomer op hoogste niveau. Teemu Suninen maakt zijn WRC-debuut in Polen. De Fin geldt als een van de grootste talenten in het WRC-circus en mag zich meteen gaan bewijzen op het duizelingwekkend snelle onverhard in Polen.

De shakedown staat donderdag op het programma. Zondag eindigt de wedstrijd na 23 klassementsproeven.

Foto's: Toyota Gazoo & Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 27 juni 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Polen.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons