van der Horst

WRC: Kruimels te verdelen in Catalunya

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Met de Rally van Catalunya is het WRC toe aan de voorlaatste rally van het seizoen. Kalle Rovanperä is reeds wereldkampioen, dus de tegenstand moet het doen met de kruimels. En als Belg kijken we dan meteen naar Thierry Neuville die straks zichzelf kan opvolgen. Sébastien Ogier opende alvast met de snelste tijd op de shakedown.
  • LTF
De rijderstitel is weg, maar bij de merken is er wel nog een kansje voor Hyundai die de jongste weken de samenwerking met Oliver Solberg verbrak en dit weekend opnieuw rekent op thuisrijder Dani Sordo (Hyundai). Bij Toyota kunnen ze dan weer rekenen op 'supersub' Sébastien Ogier (Toyota) en bij M-Sport is Adrien Fourmaux (Ford) terug van weggeweest, na zijn crash in Ieper.

De omstandigheden op de shakedown, op Coll de la Teixeta, waren al ontzettend moeilijk in het regenweer. De bandenkeuze speelde een belangrijke rol en bepaalde grotendeels de uitslag. De regenbanden bleven op stock, maar Toyota koos wel voor de zachte set, terwijl Hyundai die opspaarde voor de komende dagen en dus resoluut voor de harde set ging.

Sébastien Ogier (Toyota), net wereldkampioen af, zette de beste tijd neer op de openingspassage. Die chrono bleef een hele poos staan en slechts teamgenoten Kalle Rovanperä (Toyota) en Elfyn Evans (Toyota) doken er tijdens de tweede lus onder. Bij de derde poging ging de tijden nog wat lager en was het uiteindelijk Ogier die de snelste tijd klokte, voor een sterke Takamoto Katsuta (Toyota); Pierre-Louis Loubet (Ford) brak de reeks Toyota's met en sterke derde tijd, met achter zich Rovanperä en Evans. De Hyundai's eindigden zelfs niet in de top tien, op een 12-tal seconden van Ogier. Sordo ging een trio Hyundai's voor. Een verrassende Alejandro Cachon, één van de revelaties in Ieper, was de eerste Rally, met een negende tijd.

Geen showproef vanavond. De debatten openen morgen, vrijdag, met acht proeven. Zaterdag volgen er nog zeven, zondag vier. Kort na de middag kennen we de winnaar.

Foto: Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 20 oktober 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Spanje.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons