van der Horst

WRC: Lappi onder stoom, Neuville vecht terug

Esapekka Lappi - Ford Fiesta
Esapekka Lappi - Ford Fiesta
Esapekka Lappi heeft de leiding overgenomen in de Rally van Monza, de grote finale van het WRC. Thierry Neuville vecht terug maar ziet de achterstand met de koplopers wel verder oplopen.
Het blijft regenen in Monza en dat deed de proef geen goed. De tijden waren algemeen beschouwd zelfs trager dan bij de eerste passage vrijdagochtend. Ondanks de slechte weersomstandigheden was er minder drama dan tijdens de eerste proef van de dag, behalve voor Gus Greensmith die de ophanging brak van zijn Ford Fiesta.

Elfyn Evans (Toyota) lijkt te controleren en een afwachtende houding af te nemen als WK-leider. Sébastien Ogier (Toyota) was maar een fractie sneller dan zijn Welshe teamgenoot maar de Fransman moest wel strijden met een aangedampte voorruit. Thierry Neuville (Hyundai) zette de richttijd en ging maar liefst tien seconden onder de tijd van Ogier. De Belg spoelde het verlies van deze ochtend goed door nadat hij dik 20 seconden verloor toen hij in een hek gleed.

De verrassing kwam echter van Esapekka Lappi (M-Sport) die het aandurfde om sneeuwbanden te monteren onder zijn Fiesta. Dat hielp de Fin duidelijk op de modderstroken. Hij dook nog eens tien seconden onder de tijd van Neuville en nam de leiding over van Dani Sordo (Hyundai) die goed verdedigde met een tweede tijd, maar toch zijn voorsprong niet kon vasthouden.

Lappi leidt dus met 3.3 seconden voorsprong op Sordo. Ogier is derde op 22.4 seconden. Hij wordt op de huid gezeten door Ott Tänak (Hyundai) die volgt op 23.5 van Lappi. Elfyn Evans is zesde op 26.4, voor Kalle Rovanperä die op 31.4 seconden van de kop hangt. De Fin kende een mindere run na een goede start deze ochtend. Thierry Neuville staat inmiddels op drie tellen van het Finse talent en maakte een sprong van plaats dertien naar plaats negen.

In WRC2 leidt Adrien Fourmaux. De jonge Fransman is absoluut autoritair in de klasse en zette zelfs een vijfde tijd algemeen neer! Hij is nu zevende algemeen, net voor Neuville. Hij heeft al 22 seconden voorsprong op Mads Ostberg en zelfs een halve minuut op Pontus Tidemand. In WRC3 is Andreas Mikkelsen leider en zelfs derde algemeen, voor Jari Huttunen. De Fin lijkt al vroeg in de wedstrijd een gooi te doen naar de titel. 

Foto: M-SportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 4 december 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monza.
  • G&A Motors Motorsport

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons