van der Horst

WRC: Loeb leidt Monte-Carlo na vrijdagproeven

Sébastien Loeb - Ford Puma Rally1
Sébastien Loeb - Ford Puma Rally1
Sébastien Loeb is vrijdagavond nog altijd de fiere leider van de Rally van Monte-Carlo, de opener van het WRC. Hij gaat Sébastien Ogier en Elfyn Evans vooraf. Thierry Neuville is voorlopig vierde in zijn nieuwe Hyundai.
Het rallyseizoen en het nieuwe hybride era begint met een royaal duel tussen de recordkampioen Sébastien Loeb (Ford) en regerend kampioen Sébastien Ogier (Toyota). Loeb reed in vier van de zes proeven de snelste tijd waarmee hij kort voor de middag voorbij Ogier ging. Loeb kreeg daarna wat problemen met het hybridesysteem, terwijl Ogier op de slotproef nog eens vol in de aanval ging, geholpen door zijn vroege startpositie. Loeb bleef wel leider.

Loeb heeft na acht van de zeventien proeven 9.9 seconden voorsprong op Ogier. Elfyn Evans (Toyota) hangt plots op 22 seconden nadat hij het wat voorzichtiger aanpakte op de slotproef. Thierry Neuville (Hyundai) is vierde op 47.8 seconden, maar kan zich optrekken aan een sterke tweede tijd op de slotproef. "Het gaat wel beter en we veranderen constant zaken aan de wagen. We hebben de wagen steeds harder gezet en vanavond pakken we de geometrie nog aan", aldus Neuville die vandaag, en zeker na de middag niet al te veel terrein meer verloor. Hyundai leek wat te bekomen na de dreun die ze gisteren moesten incasseren.

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
De Belg moest ook blijven aanvallen want achter hem zijn ze ook volop aan het vechten. Ott Tänak (Hyundai) ging in de slotproef nog voorbij Craig Breen (Ford) en is nu vijfde. Dat duel speelt zich nog net af binnen de minuut van de leider. Gus Greensmith (Ford) begint zich ook weer te mengen in dat gevecht dankzij zijn eerste snelste tijd ooit in het WRC. De Brit won op knappe wijze de vijfde proef van de dag. Takamoto Katsuta (Toyota) is achtste. Kalle Rovanperä (Toyota) en Oliver Solberg (Hyundai), negende en tiende, staan al op ruim twee minuten.

In WRC2 heeft Stéphane Lefebvre (Citroën) op de slotproef de leiding overgenomen van Andreas Mikkelsen (Skoda). Yohan Rossel (Citroën), eind vorig jaar nog winnaar in Spa, is derde. Grégoire Munster (Hyundai) doet het meer dan behoorlijk en staat aan de rand van de top vijftien algemeen. Freddy Loix (Skoda) is na zijn lekke band terug opgeklommen naar een 31ste plaats.

Foto: M-Sport/wrc.com & Hyundai Motorsport/wrc.comDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 21 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monte Carlo.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons