van der Horst

Acropolis: Loubet leidt in spannende Acropolis Rally

Pierre-Louis Loubet - Ford Puma Rally1
Pierre-Louis Loubet - Ford Puma Rally1
Met zijn eerste snelste ooit leidt Pierre-Louis Loubet vrijdagmiddag de rally van Acropolis, de tiende manche van het WRC. Sébastien Loeb zorgt voor een virtuele dubbel voor M-Sport.
De vier proeven vrijdagochtend waren een uitermate fijn kijkstuk. Sébastien Loeb (Ford) scoorde een perfecte hattrick met drie snelste tijden op rij, al moest hij zijn derde wel delen met Esapekka Lappi (Toyota). De Franse recordkampioen leek dan ook als leider te gaan lunchen maar op de slotproef van Dafni maakt de 'GOAT' enkele kleine foutjes waarbij hij een tiental secondjes verloor.

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
De verrassing kwam uit hetzelfde kamp. Pierre-Louis Loubet (Ford) maakte optimaal gebruik van het geveegde parcours en klokte zijn eerste besttijd ooit. De Fransman sprong daarmee van de derde plaats naar de kop van de rally. Hij heeft een kleine voorgift van 1.9 seconde op Loeb. M-Sport scoort dus met de reservebank!
Ook Lappi profiteerde en zette zich op een voorlopige derde plaats op amper 4.2 seconden van Loubet. Thierry Neuville (Hyundai) verloor ondanks een goede chrono twee plaatsen op de slotproef en mag gaan lunchen als vierde op 4.9 seconden.

Daarachter gaapt al een kloofje. Ott Tänak (Hyundai) volgt op 13.8 seconden, maar de Est werd als tweede in de WK-tussenstand niet geholpen door zijn startpositie. Hij beperkt wel op verbluffende manier de schade. Dani Sordo (Hyundai) zet zich opnieuw in een gunstige positie, als zesde, op 15.4 seconden van de leider. Hij heeft wel maar een tiende bonus op Elfyn Evans (Toyota). Gus Greensmith (Ford) is achtste op bijna een halve minuut. 

En waar is de WK-leider? Kalle Rovanperä moest bijna de hele ochtend vegen. Ook rittenschema van deze vrijdagetappe speelt niet in zijn voordeel, want er wordt van de zeven proeven maar eentje een tweede keer verreden. Er staat hem dus straks nog een zware opdracht te wachten en wellicht wordt het hele weekend lastig voor de Fin, want morgen starten de Rally1-wagens in omgekeerde volgorde en zal Rovanperä opnieuw moeten helpen vegen, samen met Takamoto Katsuta (Toyota), pas tiende, en Craig Breen (Ford), slachtoffer van een lekke band.

In WRC2 is Emil Lindholm bezig met een demonstratie.

Deze middag volgen nog twee proeven, met onder meer Bauxites als laatste en langste proef van de dag. De Acropolis eindigt zondagmiddag.

Foto: M-Sport & Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 9 september 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Griekenland.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons