van der Horst

WRC Mexico: Neuville op zoek naar eerherstel

Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Jari-Matti Latvala - VW Polo R WRC
Met de Rally van Mexico staat komend weekend al de derde manche van het Wereldkampioenschap Rally op het programma. Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris) verdedigt zijn koppositie in de algemene stand terwijl Thierry Neuville vooral moet proberen om eens zonder kleerscheuren de finish te bereiken. Voor de WRC'17-wagens wacht een eerste ontmoeting met onverhard.
Niemand die voor het seizoen had durven voorspellen dat Toyota en Jari-Matti Latvala na twee manches het WK zouden leiden. De Fin eindigde knap tweede in Monte-Carlo en schonk in Zweden Toyota meteen een overrwinning, én vijf gouden bonuspunten op de Power Stage. Latvala telt al 48 punten. Vorig jaar won Latvala in Mexico.

Dat zijn er vier meer dan de Franse wereldkampioen Sebastien Ogier (Ford Fiesta) die al een paar keer door het oog van de naald kroop maar het seizoen wel klinkend opende met een overwinning voor de troepen van Malcolm Wilson en M-Sport. Teamgenoot Ott Tänak (Ford Fiesta) werpt zich op als revelatie en volgt als derde met 33 punten uit twee wedstrijden.

Eigenlijk had Thierry Neuville (Hyundai i20) de ranking moeten leiden maar de Belg moest twee keer opgeven toen hij aan de leiding stond. Twee keer bleek het parcours luttele centimeters te smal. De Belg scoorde acht punten dankzij de Power Stage maar moet hoogdringend eens een rally uitrijden indien hij zijn titelaspiraties niet vroegtijdig wil opbergen.

In Mexico zijn de latere starters, zoals Neuville maar ook Hayden Paddon (Hyundai i20) en Kris Meeke (Citroën C3 WRC), in het voordeel, omdat de vroege starters de baan zullen "vegen". Bovendien openen de rijders vrijdag met de beruchte proef El Chocolate, goed voor 54,9 km in lijn.

Op de korte startlijst - met amper 29 deelnemers - weinig verrassingen. Craig Breen wordt wel op kant gezet ten voordele van Stephane Lefebvre bij Citroën en Lorenzo Bertelli komt voor het eerst aan de start met de nieuwe Ford Fiesta, de versie '17.

Woensdag wordt geopend met de shakedown. De rally eindigt zondag, na 19 klassementsproeven. 

Met zes zeges is Sebastien Loeb de absolute heerser in Mexico, maar in 2005 verging het de Fransman minder goed, zie hier.



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 8 maart 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Mexico.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons