van der Horst

WRC: Negende winst in Monte-Carlo voor Ogier, Neuville derde

Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier heeft voor de negende keer in zijn carrière de Rally van Monte-Carlo gewonnen. De achtvoudige wereldkampioen was in het prinsdom de betere van Kalle Rovanperä en Thierry Neuville.
  • LTF
Sébastien Ogier (Toyota) kwam niet meer in de problemen op zondag, de slotdag van de 91ste Rally van Monte-Carlo. De Fransman begon zaterdagavond al te controleren en behield die controle op zondag. De man uit Gap heeft nu negen zeges in Monaco, eentje meer dan Sébastien Loeb die afwezig bleef dit jaar, na een intense Dakar Rally.

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Op zondag begon iedereen strategisch te denken, met oog op de Power Stage. De banden werden gespaard, omdat de stand zo goed als vast lag. Die Power Stage ging uiteindelijk nog naar Kalle Rovanperä (Toyota). Thierry Neuville (Hyundai) klokte pas de vierde tijd.

Ogier haalde het uiteindelijk met 18.7 seconden op Kalle Rovanperä (Toyota). De Fin reed een sterke rally en toonde zich één van de snelste rijders van het pak in de tweede helft van de rally. Hij doet, vroeg in het seizoen, een goede zaak in de strijd om de titel, omdat Ogier maar een gemengd programma afwerkt. Thierry Neuville (Hyundai) kende niet zijn sterkste Monte-Carlo en moest al vroeg toegeven dat er niets te doen was aan de hegemonie van Toyota. De Belg beperkte de schade met een degelijke derde plaats, maar Hyundai heeft wat werk voor de boeg.

Elfyn Evans (Toyota) was over vier dagen de evenknie van Ogier, maar de Welshman reed lek op de tweede dag en zag zo alle winst- en zelfs podiumkansen verloren gaan. Ott Tänak (Puma) debuteert met een vijfde plaats met de Ford Puma Rally1. De Est kon nooit een vuist maken en viel al snel op zijn plaats. Daarachter deed Takamoto Katsuta (Toyota) wat hij al een tijdje doet, op regelmaat mooie punten scoren, met een zesde stek.

De onmacht van Hyundai vertaalt zich in een zevende stek voor Dani Sordo (Hyundai) voor Esapekka Lappi (Hyundai). Sordo oogde heel bleek. Lappi bleef goed in het spoor van de Spaanse asfaltspecialist en liet zich bij momenten wel eens zien met goede chrono's.

De strijd in WRC2 was geanimeerd tot op de slotdag. Yohan Rossel (Citroën) rook bloed, maar strandde uiteindelijk op 4.4 seconden van Nikolay Gryazin (Skoda) die zo de nieuwe Skoda meteen een eerste winst winst bezorgt. Stéphane Lefebvre (Citroën) reed nog lek op de slotdag en verloor zijn podium aan Pépé Lopez (Hyundai). Meteen drie verschillende wagens op het eindpodium. Grégoire Munster (Ford) eindigde 17de algemeen en 8ste in WRC2, na een regelmatige koers met enkele hoopvolle chrono's.

In de WK-stand is Ogier uiteraard leider, met 26 punten, gevolgd door Rovanperä met 23 punten en Neuville met 17 punten. Bij de merken leidt Toyota uiteraard, met vier wagens in de top zes.

De tweede afspraak van het jaar is de Rally van Zweden. De 70ste editie van de sneeuwklassieker vindt plaats in het tweede weekend van februari, binnen drie weken dus.

Foto: Toyota Gazoo Racing & Hyundai MotorsportDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 22 januari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monte Carlo.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons