van der Horst

WRC: Neuville als leider naar Duitsland

Neuville, Gilsoul en hun Belgische supporters
Neuville, Gilsoul en hun Belgische supporters
Voor het eerst in de geschiedenis van het WRC trekt een Belg als leider naar een manche, en dan nog naar Duitsland dat kan beschouwd worden als een thuisrally voor ons Galliërs. Thierry Neuville en Sébastien Ogier trekken met een gedeelde koppositie naar Bostalsee, het nieuwe epicentrum van "den Adac", maar Neuville won wel meer rally's en mag dus als eerste van start.
Historisch wordt het zeker want voor het eerst mag een Belg openen. Thierry Neuville zette ondanks een matige rally van Finland de tellers gelijk en mag in zijn thuisrally, want zo mag de Oostkantonner de rally noemen, zijn koppositie in de WK-tussenstand verdedigen. Voor Neuville is het ook een van zijn favoriete rally's en de wedstrijd waar het eigenlijk helemaal pas echt begon, want in 2015 won hij er, bij gratie van Kris Meeke en Jari-Matti Latvala, zijn eerste WK-rally. 

Echter, Sébastien Ogier toonde zich de voorbije jaren de betere van de twee en is na zijn crash in Finland wellicht belust op wraak. Ogier kan zijn wedstrijd wel afstellen op die van Neuvile want met Wales en Australië komen er nog twee wedstrijden aan waar Ogier zich in zijn sas voelt. Neuville doet er goed aan de Fransman een stevige oplawaai te verkopen wil hij met een gerust gemoed naar Spanje, Wales en Australië trekken.

Neuville heeft overigens de "malchance" dat er maar weinig echte asfaltvreters in het pak zitten die punten van Ogier kunnen afsnoepen. Kris Meeke kan zijn mannetje staan op asfalt, getuige Corsica (hoe lang lijkt dat al geleden?), maar zoekt nog altijd naar vertrouwen. Ook Dani Sordo is een echte specialist, getuige Duitsland 2013 (hoe lang lijkt dat al geleden?), maar kon dit jaar nog maar weinig overtuigen en liet zich in de laatste asfaltmanche (Corsica) nog ringeloren door ... Ogier.

Het blijft wel uitkijken naar Citroën en Toyota. Citroën nam Sebastien Loeb onder arm om de wagen eens aan een grondig onderzoek te onderwerpen tijdens een test in de Elzas. Toyota presteerde in Finland bovenaards en heeft met Latvala, Juho Hänninen en Esapekka Lappi, winnaar in Finland, drie mannen in de rangen die al wonnen op asfalt(, weliswaar niet allemaal in het WRC).

Duitsland onderging dit jaar een kleine metamorfose. Trier werd ingeruild voor Bostalsee als uitgangspunt, en pas op de slotdag duiken de rijders de steile wijnranken langs de Moezel echt in.

De rally opent donderdag met een showproef en eindigt zondagmiddag. Er moeten 21 proeven worden afgewerkt.

Foto: RIP



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 16 augustus 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Duitsland.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons