van der Horst

WRC: Neuville haalt een eerste keer uit

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville heeft zijn eerste besttijd van het nieuwe seizoen beet. Meteen ook de eerste met zijn nieuwe co-rijder Martijn Wydaeghe. De Belg vecht zich daarmee terug in de strijd om het podium. Sébastien Ogier blijft leider.
Elfyn Evans - Toyota Yaris WRC
Elfyn Evans - Toyota Yaris WRC
Wellicht de enige volledig besneeuwde proef van de hele rally, en Thierry Neuville (Hyundai) pikte die uit om eens uit te halen. In één ruk halveerde hij een achterstand van ruim anderhalve minuut op leider Sébastien Ogier (Toyota) ook al gaf Neuville aan dat hij maar niet in het ritme komt. "Ik weet het niet. Ik vond totaal geen grip", aldus de Franse wereldkampioen die een tik kreeg van 42 seconden. Alle Toyota's kregen een klap om de oren. Elfyn Evans (Toyota) verloor zelfs 46 seconden. Kalle Rovanperä (Toyota) beperkte de schade tot een 25-tal seconden en redde daarmee net zijn derde plaats.

Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Ott Tänak (Hyundai) kent een moeilijke ochtend. De Est reed een tweede keer lek, maar had geen reserveband meer mee. Om toch maar terug in Gap te raken verving de Est op de proef zijn tweede lekke band door de velg, om dan na de proef die terug te wisselen. Het is dus nog niet duidelijk of hij terug tot in het service raakt.

Opvallend: de tweede tijd voor Pierre-Louis Loubet (Hyundai). De Fransman ging gisteren van de baan, maar kon als opener zaterdagochtend profiteren van een vers wegdek. Hij moest amper twaalf seconden toegeven op Neuville.

Thierry Neuville
Thierry Neuville
Algemeen dan: Ogier leidt met 14.3 seconden voorsprong op Evans. Rovanperä is nog altijd derde op 50.3 seconden van de leider, maar Neuville volgt wel op amper 1.4 seconde van de jonge Fin. Voor Neuville blijft het gat met de leider groot, maar de Belg knokt zich wel terug in de strijd om het podium. In WRC2 leidt Andreas Mikkelsen (Skoda). Hij is verlost van Adrien Fourmaux en Renaud Jamoul (Ford) die een pak tijd verloren door een lekke band. Ze blijven wel tweede in de stand. Ook de andere Belgen zitten nog in koers. Pieter Tsjoen en de Nederlander Kevin Abbring (VW) zijn 22ste, net voor Cédric De Cecco. Davy Vanneste (Citroën) is 26ste maar verloor enkele minuten deze ochtend. Cédric Cherain (Skoda) rukt opnieuw op, na zijn dubbele lekke band gisteren. Top 30 zit nog binnen de mogelijkheden.

In RC5 leidt Tim Van Parijs nog altijd. Benoit Verlinde zakt een plaatsje en is nu derde. Beiden dopen ze de nieuwe Clio's Rally5 van Pieter Tsjoen Racing.

Foto's: Hyundai Motorsport & FIA WRC

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 23 januari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monte Carlo.
  • Powercars

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons