van der Horst

WRC: Neuville: "Ja, ik zou favoriet kunnen zijn"

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville rekent zichzelf tot de favorieten voor de Ypres Rally, de achtste manche van het WRC en de eerste ooit op Belgische bodem. Tuurlijk is de Belg een van de favorieten, met reeds zeven deelnames en WRC-ervaring in de Westhoek, maar daarom is de buit nog niet binnen.
  • Hamofa Performance
Ott Tänak (Hyundai) was ook torenhoog favoriet in Estland, maar zijn voorgeschreven sprookje eindigde in een nachtmerrie. Om maar te zeggen, Thierry Neuville (Hyundai) heeft de buit nog niet binnen, want de Oostkantonner kende veel hoogtes, maar ook enkele laagtes in de Westhoek. In 2009 eindigde zijn avontuur als "gastrijder" voor BF Goodrich op een boom en iedereen weet nog hoe het in 2017 verging toen hij in de openingsfase van de baan ging in Dikkebus. 

Maar er was ook 2010 waar hij zijn RACB-zitje redde met een podiumstek en vooral 2018 waar hij zijn eerste, en voorlopig enige, zege boekte in de Kattenstad. Zijn winst in de Rally Masters in 2019 tellen we even niet mee.

"Ja, ik kan favoriet zijn", aldus Neuville tegen WRC.com. "Ik heb ervaring in deze rally, ook al vanuit mijn jongere jaren. Maar het zal sowieso moeilijk zijn om te winnen. Het weer zal een rol spelen, ook al zou het voornamelijk droog moeten zijn mid-augustus. Maar het kan veranderen en als het regent, is een derde startpositie niet de beste plaats", vertelt Neuville die daarmee Sébastien Ogier (Toyota) al wat druk mee geeft. Craig Breen kan een bondgenoot zijn. De Ier is nog altijd de laatste winnaar van de Ypres Rally.

Ondertussen is ook de startlijst bekend. In WRC starten alle gekende namen, in WRC2 is dat niet geval met de afwezigheid van Andreas Mikkelsen, Mads Ostberg, Marco Bulacia en Esapekka Lappi. Ook in WRC3 is er niet veel volk. Yohan Rossel zal vooral moeten afrekenen met een armada Belgen. En zelfs in JWRC oogt het startveld wat kaal, al staan met Sami Pajari, Martins Sesks, Jon Armstrong en Lauri Joona de meeste toppers wel aan de startlijn. Joona gaat eerder al warmlopen in de Rally van Staden dit weekend.

De rally start op 13 augustus met de shakedown, gevolgd door meteen acht proeven. Zondag 15 augustus is de slotdag waar het zwaartepunt, helaas voor Neuville, op het circuit van Spa-Francorchamps ligt.

Foto: Sandro DelaereDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op maandag 2 augustus 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Ypres Rally.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons