van der Horst

WRC: Neuville krijgt snelle herkansing in Sardinië

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Na een pauze van ruim twee maanden, gaat het plots snel in het WRC waar amper twee weken na de manche in Portugal die van Sardinië al plaats vindt. Dat is rally nummer vijf in het seizoen. Thierry Neuville krijgt dus snel na zijn Portugese kater een herkansing om de kloof op de autoritaire WK-leider Kalle Rovanperä voor een stukje te dichten.
  • Powercars
Nog geen twee weken terug boekte Kalle Rovanperä (Toyota) in Portugal zijn derde seizoenswinst, terwijl Thierry Neuville (Hyundai) eens te meer af te rekenen kreeg met pech. Gelukkig voor de Belg krijgt hij snel een herkansing om te tonen wat hij waard is en vooral om te proberen om de Finse rallygod opnieuw in het vizier te nemen.

Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen - Toyota Yaris WRC1
Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen - Toyota Yaris WRC1
Gemakkelijk wordt dat niet. Rovanperä moest in Portugal al vegen, maar wist uit die positie alsnog te winnen. De Fin zal ongetwijfeld proberen de schade te beperken op de openingsdag om dan uit te halen op dag twee en drie, een beproefde formule waarmee hij aan het langste zeil trok in de vorige manche. Thierry Neuville mag wel vertrouwen putten uit het verleden met maar liefst zeven podiumfinishes (een record), waarvan twee zeges in de rally. De Belg toonde ook dat hij, en hij alleen, voorlopig de enige bij machte is om de Fin nerveus te maken. Al oogt die kloof van 46 punten wel gigantisch. De Belg moet al hopen dat zijn concurrent ook eens in de brokken deelt, wil hij de Fin binnen schot houden.

Dani Sordo/Cándido Carrera - Hyundai i20 N Rally1
Dani Sordo/Cándido Carrera - Hyundai i20 N Rally1
Bij Toyota geen Sébastien Ogier (Toyota) die pas in Kenya terugkeert. Daar rekenen ze opnieuw op Elfyn Evans uiteraard, en Esapekka Lappi. Takamoto Katsuta (Toyota) zit in de vierde Yaris, en mag enigszins verrassend als derde de baan op. Bij Hyundai mag Dani Sordo (Hyundai) blijven zitten, Ott Tänak is de tweede spits bij de Koreanen.

Sébastien Loeb - Ford Puma Rally1
Sébastien Loeb - Ford Puma Rally1
Bij Ford ook geen Sébastien Loeb (Ford), die net zoals Ogier mikt op winst in de Safari Rally, een hiaat op zijn palmares. Wel bij M-Sport: Craig Breen, Gus Greensmith, Pierre-Louis Loubet en Adrien Fourmaux.

WRC2 pakt uit met een vijfsterrenveld met onder meer Andreas Mikkelsen, Nikolay Gryazin, Teemu Suninen, de Fransen Yohan Rossel en Eric Camilli, maar ook Freddy Loix en de Griekse Belg Jourdan Serderidis. In RC4 zien we ook nog Tim Van Parijs staan. Hij maakt zijn debuut in de Renault Clio Rally4.

Donderdag is er de shakedown en een showproef, gevolgd door een loodzware vrijdag, de langste dag van de rally. Zondagmiddag, na 21 proeven en 308 wedstrijdkilometers, kennen we de winnaar van deze negentiende editie.

Foto: Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport & M-SportDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op maandag 30 mei 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Italië.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons