van der Horst

WRC: Neuville leidt na openingsdag in Kroatië

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville gaat als leider de openingsdag uit in de Rally van Kroatië, de derde manche van het WRC. De Belg verloor na de middag een beetje terrein, vooral op een ontketende Sébastien Ogier die onderweg zijn 600ste besttijd noteerde (en er meteen nog eentje aan toevoegde) en zo naar plaats twee klom. De wereldkampioen lijkt de belangrijkste uitdager te worden van Neuville.
Sébastien Ogier - Toyota Yaris WRC
Sébastien Ogier - Toyota Yaris WRC
Hoewel Thierry Neuville (Hyundai) op geen enkele proef uit de top drie te bannen was, wisten de Toyota's de druk toch hoog te houden. Er werd na de middag duidelijk een versnelling hoger geschakeld. Vooral Sébastien Ogier (Toyota) leek ontketend namiddag met drie snelste tijden op rij waarmee hij zijn achterstand op de Belg zowat halveerde tot 7.7 seconden. De Belg kende ook een hachelijk momentje op de slotproef toen hij even op twee wielen terechtkwam nadat hij een berm op ging. Dat was ook Ogier, die de sporen zag, niet ontgaan na de finish.

Elfyn Evans (Toyota) verloor op de laatste proef een plaatsje aan zijn teamgenoot en zakt naar drie, maar zijn achterstand op de wereldkampioen bedraagt amper drie tienden. Deze drie lijken al vroeg in de rally te gaan uitmaken wie met winst gaat lopen, en eventueel ook de kop neemt in de WRC-tussenstand.

Want Ott Tänak (Hyundai) volgt inmiddels al op 32 seconden en heeft dus heel wat goed te maken, wil hij zich mengen in de debatten. Vijfde is Craig Breen (Hyundai), maar hij wist maar net zijn achterstand onder de minuut te houden.

Ze worden gevolgd door een duo Fords. Adrien Fourmaux (Ford) is de revelatie van de dag en volgt maar op 20 tellen van Breen. Maar vooral, de Fransman neemt al bijna de hele dag de maat van Gus Greensmith (Ford) die als zevende naar Zagreb mag.

In WRC2 leidt Mads Ostberg na een sterke dag, al houdt hij beter Nikolay Gryazin beter in de gaten. De Rus kende enkele warme momenten, maar volgt desondanks op amper 7.8 seconden. Teemu Suninen volgt als derde. In WRC3 spelen Yohan Rossel en Kajetan Kajetanowicz haasje-over, momenteel in het voordeel van de Fransman. Ook meegeven dat Cédric De Cecco van de tabellen is verdwenen nadat hij van de baan ging en een wiel afreed. Enkele proeven werden geannuleerd of geneutraliseerd, waardoor nog niet iedereen binnen is, en er nog geen correct overzicht is op de tabellen. Ook in JWRC is het nog niet duidelijk wie leidt.

Morgen zijn er acht proeven, goed voor samen 120 km tegen de klok, meteen het zwaartepunt in deze eerste Rally van Kroatië. Neuville zal door de omgekeerde startvolgorde niet kunnen genieten van een goede startpositie, dus de Belg zal het morgen niet onder de markt hebben om zijn concurrenten af te houden.

Foto: Hyundai Motorsport en Toyota Gazoo



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 23 april 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Kroatië.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons