van der Horst

WRC: Neuville leidt na openingsdag in Ypres Rally

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville doet zijn favorietenstatus alle eer en gaat na de openingsdag aan de leiding in de Ypres Rally, manche acht van het WRC. Voorlopig staan alle drie Hyundai's op het podium met Craig Breen en Ott Tänak.
Thierry Neuville reed een perfecte middag, met drie besttijden op rij waarmee hij de teller op vier 'scratches' zet. De Belg kon op die manier een beetje afstand nemen van zijn teamgenoot Craig Breen (Hyundai) die op dit moment de perfecte buffer speelt. De Ier was iets minder impressionant dan voor de lunch en hangt nu op 7.6 seconden van de wedstrijdleider.

Ott Tänak (Hyundai), de eerste leider van de dag, is nog altijd derde, maar voelt de hete adem van de Toyota's achter zich. De Est staat al 31.2 seconden in het krijt bij Neuville en heeft maar 1.4 seconde voorsprong op een verrassend sterke Kalle Rovanperä (Toyota) en 2.2 seconden op Elfyn Evans (Toyota) die op de slotproef nog een stekje moest prijsgeven. De slotproef was overigens niet Zonnebeke, want die werd geneutraliseerd. Eerder op de dag waren er al problemen met het publiek.

Sébastien Ogier (Toyota) wist na de middag zijn tempo op te drijven en maakt stilaan aansluiting bij het peloton dat strijd om de derde plaats. Hij volgt wel al op bijna 40 seconden van Neuville.

Takamoto Katsuta (Toyota) is zevende op bijna anderhalve minuut. De Japanner heeft geen speelkameraden meer want Pierre-Louis Loubet (Hyundai) volgt al op bijna 3 minuten van de leider. 

De leider in WRC3 doet het voorlopig beter dan die in WRC2. Yohan Rossel is negende, net voor Oliver Solberg die dus leidt in WRC2 nadat Teemu Suninen een pak tijd verloor en zo het drama voor M-Sport nog een pak erger maakt, na de vroege opgaves van Gus Greensmith en Adrien Fourmaux.

Net buiten de top tien staan de Belgische toppers die uiteraard onderling hun strijd uitvechten. Sébastien Bédoret wint voorlopig dat pleit. Hij heeft wel maar vijf seconden voorsprong op een sterke PJM Cracco. Kris Princen volgt op 12.5 seconden. Vincent Verschueren, een ganse dag in strijd voor winst, verloor wat tijd op de slotproef en volgt nu op 20 seconden van Bédoret. BK-leider Ghislain de Mévius is pas achtste in het BRC.

In JWRC staat er voorlopig geen maat op Jon Armstrong, bij de Belgische juniors heeft Gilles Pyck zijn dichtste concurrent, Benoit Verlinde, al op een minuut gezet.

Morgen volgen er acht proeven, zondag nog vier. Tegen de middag kennen we dan alle winnaars.

Foto: Sandro DelaereDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 13 augustus 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Ypres Rally.
  • Qvick Motors

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons