van der Horst

WRC: Neuville op een zucht van Ogier

Sébastien Ogier - Toyota Yaris WRC
Sébastien Ogier - Toyota Yaris WRC
Met de shakedown van de Rally van Monte-Carlo is het WRC-seizoen nu echt op gang getrokken. Vertrouwde namen vooraan, want Sébastien Ogier pakte de snelste tijd, op een haar na gevolgd door Thierry Neuville. Ott Tänak zette zich op P4.
Het WRC-seizoen 2020 heeft zich op gang getrokken rond het Franse Gap. Op de vertrouwde shakedown werden de degens een eerste keer gekruist, over een lengte van 3,35 kilometer. Die lag er droog bij, en zegt dus wellicht weinig over de omstandigheden de komende dagen, tenzij de rijders, oevreurs en fotografen enkel het mooiste (sneeuw)plaatjes hebben getoond de voorbije dagen.

Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Ott Tänak (Hyundai) mocht als kampioen beginnen, Thierry Neuville (Hyundai) daarna en Sébastien Ogier (Toyota) als derde. Het was Ogier die het ritme bepaalde en een 1:57.1 op de tabellen zette. Daar kwam niemand meer aan, zelfs Ogier zelf niet. Neuville was bij zijn eerste poging een tiende trager, maar ook hij kon zijn tijd niet verbeteren. Een indicatie dat de proef toch wel vuiler werd. Bovendien werd de laatste testproef gereden bij valavond, waardoor het Franse korrelasfalt niet bepaald opwarmde.

Terwijl de eerste twee hun tijd niet meer verbeterden, deed de rest dat wel. Elfyn Evans (Toyota) klokte in zijn tweede run de derde tijd en toont meteen dat hij bij de outsiders mag gerekend worden dit weekend, op zijn favoriete ondergrond. Hij was zes tienden trager dan Ogier. Tänak pakte de vierde plaats op 1.2 seconde van de meervoudige wereldkampioen. Hij ging maar net het Finse Fordduo Teemu Suninen en Esapekka Lappi vooraf. Een sterke prestatie van M-Sport dat toont dat er rekening zal moeten gehouden worden met de troepen van Richard Millener. Rookie Kalle Rovanperä (Toyota) imponeerde meteen met een zevende tijd voor die andere youngster, en derde Ford, Gus Greensmith (Ford M-Sport). Sébastien Loeb (Hyundai) en Takamoto Katsuta (Toyota) sluiten de top tien. 

In WRC2 was Mads Ostberg de snelste net voor Adrien Fourmaux en de Belg Renaud Jamoul. Kersvers Hyundairijder, weliswaar nog in de Skoda Fabia, Grégoire Munster zette zich in de top 25, weliswaar op 11 seconden van Ostberg, of anders gezegd, op acht seconden van de snelste in WRC3, waar ook Munster deel van uitmaakt. En dat is een trio van Yoann Bonato, Nicolas Ciamin en Pepe Lopez.

foto: Toyota Gazoo en Hyundai MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 22 januari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monte Carlo.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons