van der Horst

WRC: Neuville op zoek naar kop in Kroatië

Craig Breen - Hyundai i20
Craig Breen - Hyundai i20
Met de Rally van Kroatië staat de derde manche van het WRC dit weekend op het programma en krijgt Thierry Neuville een mooie kans om zich naar de kop van de tabellen te werken. De Belg opende goed op de shakedown met een tweede tijd.
Voor het eerst in de geschiedenis trekt de WRC-karavaan naar Zagreb, voor een compleet nieuwe asfaltmanche. Alsof dat nog niet historisch genoeg is, opent de jongste WK-leider in de geschiedenis ooit de debatten. Kalle Rovanperä verdedigt er als 20-jarige zijn koppositie op het Kroatische asfalt.

Toyota opende fors in Monte-Carlo, maar Hyundai sloeg terug op de arctische sneeuw in Lapland. De troepen van Andrea Adamo lijken ook klaar voor de strijd, want alle tenoren uit het Koreaanse kamp bleven de voorbije weken in het ritme door enkele rally's te betwistten. Thierry Neuville, die zijn favoriete ondergrond terugvindt en een goede startpositie geniet alsook Ott Tänak, winnaar in de Arctic Rally, krijgen de steun van Craig Breen, winnaar in Sanremo. Pierre-Louis Loubet brengt een vierde Hyundai aan de start.

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris
Toyota brengt dan weer hun vaste triolet spitsen aan de start, geruggesteund door Takamoto Katsuta. Sébastien Ogier en Elfyn Evans, snelste op de shakedown, zijn ook gemaakt voor de vaste ondergrond en Kalle Rovanperä toonde zich op de shakedown ook helemaal klaar voor de uitdaging met een derde tijd.

M-Sport stuurde Teemu Suninen naar WRC2 en rekent op Gus Greensmith en Adrien Fourmaux. De jonge Fransman krijgt, samen met zijn Belgische co Renaud Jamoul, voor het eerst de kans in een WRC-wagen om ervaring op te doen. Fourmaux bracht in zijn zog ook RedBull mee naar het Britse team wat ook voor de eerste keer opnieuw te zien zal zijn in Kroatië.

sébastien bédoret
sébastien bédoret
Ook WRC2 en WRC3 wordt interessant om volgen met onder meer Nikolay Gryazin, Mads Ostberg, Andreas Mikkelsen en dus Teemu Suninen in WRC2 en de jonkies Emil Lindholm, Chris Ingram en Nicolas Ciamin in WRC3. In die klasse is het ook uitkijken naar de prestaties van de Belgen Cédric De Cecco en Sébastien Bédoret. Kroatië wordt ook het decor voor de eerste manche van het JWRC-jongerenkampioenschap.

Op het programma staan 20 proeven, goed voor ruim 300 kilometer (en dan viel de showproef in Zagreb nog weg door de coronamaatregelen). Het zwaartepunt ligt op zaterdag met 120 km tegen de klok. Ook op zondag moeten nog 80 km worden afgewerkt, met als afsluiter de Power Stage.

Foto: Croatia Rally, Toyota Gazoo, Sébastien Bédoret - Twitter



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 22 april 2021.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons