van der Horst

WRC: Neuville piekt in de pampa's

Gilsoul en Neuville
Gilsoul en Neuville
Thierry Neuville deed een goede zaak in de strijd om de WRC-titel door de Rally van Argentinië te winnen. Grootste verliezer dit weekend was Ott Tänak, waardoor Neuville de komende koersen zich kan focussen op Sébastien Ogier die ditmaal de meubelen wist te redden.
Nog even de statistieken. Voor Neuville was het zijn elfde zege op 102 deelnames, waarmee hij dus het ratio van tien procent ruim overschrijdt. Hij beent ook Stig Blomqvist en Timo Salonen bij en heeft nu Petter Solberg in het vizier. Om maar te zeggen, een titel zou stilaan niet misstaan. Neuville wint ook voor de tweede keer het duo Corsica - Argentinië en dat in drie jaar tijd.

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
Neuville is zo stilaan de koning van het midden-seizoen aan het worden met diezelfde combo in 2017 en winst in Portugal en Sardinië in 2018. Maar zeggen dat dit het jaar van de Belg wordt, is nog veel te vroeg. De Oostkantonner moet straks weerom openen, terwijl Ott Tänak net zoals vorig jaar een hele poos zal kunnen profiteren van een goede startpositie. Bovendien liep het de voorbije jaren wat minder in de tweede seizoenshelft, al kan dat dit jaar wel eens anders lopen want Hyundai plant een update tegen Finland, niet toevallig de rally waar Hyundai en Neuville het de jongste jaren moeilijk hadden.

Maar de Belg deed dus een gouden zaak, zeker omdat hij vorig weekend van kop af won, terwijl we zeker zijn dat ook Hyundai een puntenverlies had ingecalculeerd. Dat geeft vertrouwen en moed. 

Met Tänak moet hij even geen rekening houden, tenzij er echt iets grondig fout loopt. Met Sébastien Ogier daarentegen... De Fransman weet na een foutje altijd het tij te keren en de meubelen te redden. Alsof hij in een ketel met kampioenengeluk is gevallen, zo lijkt het. Maar echt autoritair, dat is de Fransman nog niet veel geweest dit jaar (behalve in Mexico).

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Neuville sluit het eerste luik van de Zuid-Amerikaanse campagne dus goed af en dat is meegenomen, vooral omdat het wellicht onverwacht is. Ieder puntje extra op Tänak en Ogier is in deze fase van het kampioenschap een gewonnen puntje. En met de maturiteit die hij dit weekend toonde, heeft hij een extra troef gevonden richting hopelijk een eerste Belgische titel.

Het vervolg krijgen we binnen twee weken al, in Chili, daar waar iedereen op gelijke voet begint, want de rally is nieuw op de kalender.

Foto's: Hyundai MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op maandag 29 april 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Argentinië.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons