van der Horst

WRC: Neuville schuift naar plaats twee in slot Rally Zweden

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville is opgerukt naar de tweede plaats in de Rally van Zweden, de tweede manche van het WRC. Veilig is die plek niet want Esapekka Lappi zit de Belg op de hielen. Kalle Rovanperä heeft de winst binnen handbereik nadat Elfyn Evans van de baan ging.
  • St. Paul
De slotdag opende met het nodige drama. Had Toyota zondagochtend nog zicht op een volledig podium, dan ziet de wereld er voor de troepen van Jari-Matti Latvala er nu toch wel even anders uit. Thierry Neuville (Hyundai) houdt voorlopig Esapekka Lappi (Toyota) nog netjes af, maar vooral: Gazoo Racing verloor met Elfyn Evans (Toyota) een spits in de frontlinie. De Welshman ging op de eerste proef van de dag in de fout en moest de Yaris op kant zetten. Op die manier schuift Neuville een plaats op en doen zowel de Belg als Rovanperä al vroeg in het seizoen virtueel een zaakje in de strijd om de titel. 

Rovanperä heeft 25 seconden voorsprong op Neuville. De Belg heeft op zijn beurt een bonus van 3.2 seconden op Lappi. "Ik rij op 95 procent. Ik moet me daarbij neerleggen. Het probleem ligt aan mij", aldus de Fin die zijn comeback maakt bij Toyota. Het probleem zal wellicht niet helemaal bij Lappi liggen want nu Evans weg is, zal hij de nodige punten moeten pakken voor het merkenkampioenschap. Hij doet daarmee niet enkel zijn werk, maar blijkt een waardige vervanger om de leemte van Sébastien Ogier op te vullen binnen Toyota Gazoo Racing.

Door het wegvallen van Evans schuift iedereen een stek op. Takamoto Katsuta (Toyota) is nu vierde. Mocht Neuville nog moeten opgeven, zit er nog altijd een volledig podium in voor Toyota. Gus Greensmith (Ford) zit op die manier ook opnieuw flink in de punten met een vijfde stek, weliswaar op drie minuten van de leider. Oliver Solberg (Hyundai) zit gebeiteld op zijn zesde plaats.

De strijd in WRC2 is wel razend spannend. Andreas Mikkelsen staat nog altijd op één maar landgenoot Ole-Christian Veiby zit op amper vijf seconden van Mikkelsen. Zonder het foutje van Veiby op vrijdagavond had hij mooi op kop kunnen staan. Nikolay Gryazin is mooi derde en staat klaar om op te schuiven mocht er vooraan iets gebeuren.

Foto: Hyundai Motorsport

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 27 februari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons