van der Horst

Australië: Neuville sluit seizoen af met zege

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville heeft de slotmanche van het WRC, de rally van Australië, op zijn naam geschreven. De Belg boekte daarmee zijn vierde zege van het seizoen en behaalde zijn derde vice-titel.
  • Dreamdrive
Podium Rally Australië
Podium Rally Australië
Op de slotdag van de rally kreeg Neuville (Hyundai i20 WRC) het nog even warm toen Jari-Matti Latvala  (Toyota Yaris) nog fors kwam opzetten toen de wegen herschapen werden in een modderpoel. Maar toen het droger werd, nam Neuville terug de bovenhand. Op de slotproef ging het zelfs nog helemaal fout voor Latvala. De Fin raakte iets tijdens het aansnijden van een bocht en werd zo in de bomen gekatapulteerd. Neuville nam geen risico's meer op de Power Stage en boekte gecontroleerd zijn vierde seizoenszege, na Corsica, Argentinië en Polen. Hij is de tweede Belg die wint in Australië, na François Duval in 2005.

Citroën C3 WRC
Citroën C3 WRC
Door de opgave van Latvala schoof Ott Tänak (M-Sport - Ford Fiesta) door naar de tweede plaats. De Est moest dus wel de duimen leggen in de strijd om de vice-titel. Hayden Paddon (Hyundai i20 WRC) besluit het seizoen in extremis met een podiumplaats. Sébastien Ogier (M-Sport - Ford Fiesta) rukte op de slotdag nog op van zes naar vier na een moeilijk weekend. Hij kon nog profiteren van de opgave van Craig Breen (Citroën C3). De Ier maakte op de slotdag nog een koprol. Ook Stéphane Lefebvre (Citroën C3) moest nog opgeven na een foutje. Hun teamgenoot Kris Meeke werd wel nog zevende ondanks een opgave op zaterdag.

Elfyn Evans ((M-Sport - Ford Fiesta) eindigde vijfde, Esapekka Lappi (Toyota Yaris) redde de meubelen bij Toyota met een zesde plaats.

In de eindstand besluit Ogier met 232 punten. Dat zijn er 24 meer dan Thierry Neuville die er op zijn beurt 17 meer boekte dan Tänak. Latvala redde ondanks zijn nulscore nog zijn vierde plaats met 136 punten, amper 8 meer dan Elfyn Evans. Bij de merken telt M-Sport 428 punten, Hyundai 345, Toyota 257 en Citroën 218.

Het seizoen 2018 wordt traditioneel eind januari op gang getrapt in Monte-Carlo.Foto's: Hyundai Motorsport & Citroën Racing Media

 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 19 november 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Australië.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons