van der Horst

WRC: Neuville snelste op Sardijnse shakedown

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville was de beste op de shakedown van de Rally van Sardinië, de vijfde manche van het wereldkampioenschap rally. De Belg ging de Toyota's van Esapekka Lappi en Elfyn Evans vooraf. WK-leider Kalle Rovanperä nam vrede met een vijfde chrono.
De laatste test voor de Italiaanse manche gebeurde nabij Olmedo op een parcours van 3,5 km. Kalle Rovanperä (Toyota), eerste op de baan als WK-leider, wist meteen wat hem straks te wachten staat. De Fin klokte in de eerste run de traagste tijd van alle Rally1-wagens. Het was late starter Esapekka Lappi (Toyota) die na de eerste passage helemaal bovenaan stond, met een tijd die bijna 10 seconden sneller was dan zijn team- en landgenoot.

De chrono's gingen tijdens de tweede doortocht gevoelig naar beneden. Het was opnieuw Lappi die de snelste tijd liet noteren, maar de verschillen bleven wel kleiner.

Tijdens de derde passage werden alle chrono's nog wat scherper gezet, ook door Lappi. Maar dit keer moest hij één iemand laten voorgaan, namelijk Thierry Neuville die het parcours aflegde in een strakke tijd van 2:15.4. Lappi deed er uiteindelijk drie tienden langer over, Elfyn Evans (Toyota) gaf vijf tienden toe.

Pierre-Louis Loubet (Ford) verraste als eerste Ford-rijder met een vierde chrono, net voor Rovanperä die toch 1.8 seconde trager was dan Neuville. Craig Breen (Ford) noteerde een zesde tijd, voor Gus Greensmith (Ford) die als enige vier keer over het parcours ging. Ott Tänak (Hyundai) was de pechvogel van de ochtend nadat zijn Hyundai eventjes vuur vatte. Opnieuw zorgen dus bij Hyundai Motorsport. Tänak werkte twee runs af en eindigde pas elfde, net achter Dani Sordo (Hyundai) die helemaal niet in het stuk voorkwam en zelfs moeite had om de tijden van de snelsten in de tweede run bij te benen.

Weinig beweging in WRC2. De meesten hielden het bij één run. Marco Bulacia ging Eerik Pietarinen en Jan Solans, de jongere broer van Nil Solans, vooraf. Freddy Loix liet een 33ste tijd noteren, Tim Van Parijs een 53ste. Ook zij hielden het bij één run.

Vanavond wacht nog een lange verplaatsing naar Olbia, voor een showproef. 

Foto: Davy Degryse - RIPDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 2 juni 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Italië.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons