van der Horst

WRC: Neuville uitgeteld, Toyota vecht terug

Ott Tänak - Hyundai i20
Ott Tänak - Hyundai i20
Thierry Neuville is uitgeteld in de Rally van Portugal, de vierde manche van het WRC. De Belg kan nog op zoek naar sprokkelpunten, maar een foutje en een afgebroken wiel heeft de Oostkantonner uitgeteld om goed te scoren in Porto. Toyota vocht in het slot van de openingsdag fors terug, maar het is Ott Tänak die als leider naar dag twee mag.
  • Shopa
Mortágua, de zevende proef van de openingsdag, bleek een calvarietocht voor Hyundai. Ott Tänak (Hyundai) beperkte nog de schade, maar Dani Sordo (Hyundai) ging rond en stond even stil, waardoor hij een pak tijd, en de leiding verloor. Nog erger verging het Thierry Neuville die even van de baan ging en een achterwiel verloor. "De nota was veel te snel. Ik wilde corrigeren, maar een boomstam duwde ons uit de baan", aldus de Belg. 

Elfyn Evans - Toyota Yaris WRC
Elfyn Evans - Toyota Yaris WRC
Van een droomscenario voor Hyundai en Neuville tot een rampscenario. Ott Tänak (Hyundai) leidt nog steeds, maar Toyota sluipt in een front dichter, al deed Tänak wel nog een goede zaak op de showproef in Lousada waardoor hij Elfyn Evan (Toyota) op zes seconden zet. Dani Sordo (Hyundai) volgt op negen tellen.

Takamoto Katsuta (Toyota) is heel sterk vierde. Sébastien Ogier (Toyota) is vijfde en zal dus kunnen genieten van een goede startpositie, wat eerder op de avond, toen hij rond de zevende stek bengelde, allerminst het geval was. Hij neemt in zijn zog de oud-WK-leider Kalle Rovanperä (Toyota) mee.

Daarachter gaapt een gat met Gus Greensmith (Ford) op één minuut. Het moet gezegd, de Brit heeft er een heel sterke dag op zitten, maar een lekke band sloeg hem terug. Zonder die pech deed hij mee voor de top vijf. Adrien Fourmaux (Ford), wederom een revelatie, ging rond en stond ook stil, en verloor bijna een minuut, waardoor hij tevreden moet zijn met stek acht. Neuville volgt als negende, op twee minuten van Fourmaux. Volgde, moeten we zeggen, want de Belg verscheen niet meer aan de start van de showproef en zal morgen vroeg de baan op moeten, en vanuit het achterveld de kloof proberen te dichten, richting de punten.

Foto: Toyota Gazoo Racing & Hyundai MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 21 mei 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Portugal.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons