van der Horst

WRC: Ogier eerste leider in Monza

Sébastien Ogier - Toyota Yaris WRC
Sébastien Ogier - Toyota Yaris WRC
Sébastien Ogier is de eerste leider in Monza, de laatste ronde van het WRC. De Fransman heeft een halve seconde voorsprong op Thierry Neuville. WK-leider Elfyn Evans kende opnieuw een warm momentje maar klokte alsnog een vierde tijd.
Na de shakedown donderdagochtend moest er nog een klassementsproef worden afgewerkt. Niet meer dan een opwarmertje voor wat de komende dagen nog  komen moet. De eerste proef werd ook deels afgewerkt op het parcours van de shakedown en daar toonde Thierry Neuville (Hyundai) zich vanmorgen de snelste. Het parcours leek ook naar het einde toe iets droger en sneller te worden.

Het eerste slachtoffer van de rally was Takamoto Katsuta (Toyota). De Japanner gleed op een strook gras in onderstuur op een muurtje en brak de stuurinrichting. 

Sébastien Ogier (Toyota) klokte de snelste tijd, gevolgd door Thierry Neuville (Hyundai) die maar een halve seconde moest toegeven op de Fransman, ondanks een foutje in de eerste 'Variante' na de start-finishlijn. Derde werd Ott Tänak (Hyundai) op twee tellen van de eerste leider. Elfyn Evans (Toyota) ging vanmorgen al eens rond in een chicane en deze middag scheelde het weinig of het overkwam hem opnieuw, ditmaal in de Curva Grande. Maar de Welshman redde het goed en klokte zelfs een vierde tijd op 2.7 seconden van zijn teamgenoot. 

Daarachter volgen Kalle Rovanperä (Toyota), Esapekka Lappi (M-Sport), Dani Sordo (Hyundai) en Gus Greensmith (M-Sport).

In WRC2 was de snelste tijd voor Adrien Fourmaux (Ford), die een tiende sneller was dan Mads Ostberg (Citroën). In WRC3 was Jari Huttunen (Hyundai) de snelste. De Fin neemt meteen een goede start in zijn jacht op de titel. Grégoire Munster (Hyundai) verloor meteen een tiental seconden met een geplooide achteras. Cédric De Cecco verloor meteen bijna 20 seconden op Huttunen.

Morgen zijn er vijf proeven, op en rond de Autodromo. De rally eindigt zondag met de Power Stage.

Foto: Toyota Gazoo Racing

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 3 december 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monza.
  • LTF

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons