van der Horst

WRC: Ogier grijpt laatste titelkans, Evans weerstaat

Sébastien Ogier - Toyota Yaris WRC
Sébastien Ogier - Toyota Yaris WRC
Na negen proeven in de Rally van Monza, de afsluiter van het WRC, is Sébastien Ogier de nieuwe leider. Dani Sordo zakte naar plaats twee door een tijdsstraf. Elfyn Evans weerstaat aan de druk en is derde.
De verwachte sneeuw dook zaterdag op op de bergachtige proeven nabij het Comomeer en dat zorgde voor wat beweging in het klassement. 

Sébastien Ogier (Toyota) rook vrijdagavond al bloed en zette door. De Fransman won de eerste proef van de dag en stoomde meteen door naar de eerste plaats. Dani Sordo (Hyundai) vocht terug om een proef later de leiding weer in handen te nemen, maar de Spanjaard kreeg nog een tik op de slotproef en staat nu op 6.7 seconden van leider Ogier. Sordo had wel nog aan de leiding kunnen staan maar hij kreeg een penalty van tien seconden omdat hij op de openingsproef het road book niet volgde en een chicane afsneed. Ook Esapekka Lappi (M-Sport) kreeg die straf. Beiden blokkeerden de wielen, schoven rechtdoor en kozen voor de veiligste, maar ook kortste weg.

Elfyn Evans (Toyota) weerstaat vakkundig. De Welshman schoof mee met Ogier en is nu derde in de stand. Hij lijkt ietwat verlost van de druk en klokte zelfs een snelste tijd. Hij volgt ook op amper 7.5 seconden van Ogier. Met deze stand wordt de titel pas beslecht op de Power Stage. Ogier doet wat moet om zijn titelkansen gaaf te houden en slaagt waar Thierry Neuville gisteren faalde, namelijk presteren onder druk in het slot van de titelstrijd. Neuville zelf kwam zaterdag niet aan de start.

Evans kan wel nog niet gaan tellen en rekenen want Ott Tänak (Hyundai) volgt op een achttal seconden van de Brit. En ook Esapekka Lappi zorgt nog voor de nodig druk, ondanks zijn penalty. 

Andreas Mikkelsen leidt nog altijd in WRC2 en is zelfs zevende algemeen. Hij heeft een halve minuut voorsprong op Oliver Solberg. Grégoire Munster is nu zevende in WRC2, Cédric De Cecco negende. In WRC2 klom Adrien Fourmaux na een lekke band gisteren, opnieuw naar de kop maar verloor een pak in het slot van de lus waardoor Mads Ostberg nu helemaal bovenaan staat en virtueel kampioen is. In JWRC is Tom Kristensson op weg naar de titel door de opgaves van Martins Sesks en Sami Pajari.

Vanmiddag volgen nog vier proeven.

Foto: Toyota Gazoo Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 5 december 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monza.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons