van der Horst

Ogier kan vijfde titel pakken in Wales

Sébastien Ogier & Thierry Neuville
Sébastien Ogier & Thierry Neuville
Sébastien Ogier kan zich komend weekend voor de vijfde opeenvolgende keer kronen tot wereldkampioen rally. De Fransman trekt naar de Rally van Wales, de voorlaatste manche van het seizoen, met een voorsprong van 37 punten op teamgenoot Ott Tänak en 38 punten op Thierry Neuville, en dat met nog amper 60 punten te verdelen.
Amper twee maanden geleden leek het WRC naar een ijzingwekkend duel te gaan tussen Sébastien Ogier en Thierry Neuville, maar met twee nulscores op evenveel wedstrijden voor de Belg, ziet het er naar uit dat de Franse hegemonie nog even aanblijft. Neuville lijkt in een verslagen positie te zitten en zal zich nog flink moeten reppen om een derde vice-titel binnen te halen.

Ogier moet bijna in alle statistieken minstens één rijder voorop laten gaan. Thierry Neuville heeft nog altijd het meeste besttijden achter zijn naam staan, en lijkt af te stevenen op de bittere titel van Kampioen der Power Stages. De Belg is ook nog altijd de enige rijder met drie overwinningen dit jaar. Maar in één statistiek moet hij het afleggen tegenover zijn grootste vijanden, namelijk het aantal nulscores. Met vier DNF's (Did Not Finish) achter zijn naam (Power Stage even niet meegerekend) is het nog vrij straf dat Neuville nog meedoet voor de titel, al is het wel maar mathematisch meer.

Ogier toonde zich geen koele killer dit jaar, maar was uitermate regelmatig, al putte hij toch geregeld uit zijn geluksvatje. Maar aan het einde van de rit, telt maar één ding, en dat zijn de punten. Enkel een opgave kan nog zorgen voor enige spanning in Australië, maar het scenario dat Ogier zondag kampioen wordt, lijkt een pak waarschijnlijker.

Enkele scenario's: 
Als Ogier wint, is hij kampioen. Als hij voor Tänak en Neuville eindigt, is hij kampioen. Als hij niet meer dan zes punten op de Est of zeven punten op de Belg toegeeft, is hij kampioen.
Tänak en Neuville moeten al bijna winnen én de Power Stage pakken willen ze nog kans maken op de titel, of respectievelijk zeven of acht punten meer scoren dan Ogier.
Kortom: Ogier moet zondag 26 punten overhouden op Neuville en Tänak (mocht Tänak straks winnen). 

Het zou niet de mooiste titel zijn van Ogier, maar aan het eind is het altijd verdiend. Bovendien zou hij de enige rijder worden met vijf (opeenvolgende) titels. Er was er echter nog eentje die (veel) beter deed, al mag die zich ook stilaan zorgen beginnen maken.

Foto: Red Bull Pool



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 25 oktober 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Groot-Brittannië.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons