van der Horst

WRC: Ogier laat Neuville verweesd achter

Thierry Neuville
Thierry Neuville
Er was maar één grote winnaar afgelopen weekend en dat was Sébastien Ogier. Niet enkel schreef hij voor de tweede keer de mythische Tour de Corse op zijn naam, maar vooral, hij sloeg een stevige slag in de strijd om de titel. Thierry Neuville heeft er opnieuw een weekend opzitten om niet al te lang te heugen.
Er stond absoluut geen maat op de Franse wereldkampioen. Op een ouderwetse manier sloeg Ogier genadeloos toe op de openingsdag. Al na de eerste proef waren de kaarten geschud, de concurrentie wist meteen hoe laat het was. In het moderne rally, dat meer en meer gelijkt op een lange sprint, gebeurt het niet veel dat er na de eerste proef al een gat geslagen wordt van 10 seconden, laat staan na drie proeven een halve minuut. De wereldkampioen haalde verwoestend, versmachtend, genadeloos uit naar zijn tegenstanders. Ogier pakte dan ook nog eens uit met een derde tijd op de Power Stage, goed voor 28 punten in totaal, maar liefst dertien meer dan zijn belangrijkste belager in de WK-tussenstand en dat is nog altijd onze Belg Thierry Neuville.

Dani Sordo/Del Barrio - Hyundai i20 Coupe WRC
Dani Sordo/Del Barrio - Hyundai i20 Coupe WRC
De Oostkantonner en/of zijn hyundai haalden op geen enkel moment hun normale niveau. Op de eerste dag, waar hij al steen en been klaagde, was eigenlijk nog de beste dag voor Neuville. Op de tweede dag moest hij het tempo van Kris Meeke en Ott Tänak ondergaan, net zoals op de slotdag. Nog een geluk dat Meeke deed waar hij zo goed in is op dag twee. Tot overmaat van ramp sputterde de Hyundai i20 op het einde tegen. De Hyundai was gewoon niet competitief genoeg en dat bevestigden Dani Sordo en Andreas Mikkelsen met ontzettend bleke prestaties in de achtergrond. Sordo redde maar net zijn vierde stek, Mikkelsen kon niet weerstaan aan de druk van Esapekka Lappi.

Ott Tänak/Martin Järveoja - Toyota Yaris WRC
Ott Tänak/Martin Järveoja - Toyota Yaris WRC
Dan kwamen Ford en Toyota een pak beter uit de verf. Vooral de Japanners verbaasden. Ze hadden zelfs even uitzicht op de plaatsen twee en drie, met een flitsende Esapekka Lappi. Met 19 punten wringt Tänak zich ook iets meer in de strijd om de titel. Niet vergeten dat Polen en Finland er deze zomer nog aankomen en dat hij vorig jaar tegen alle verwachtingen in wist te winnen in Duitsland. Tänak en Toyota groeien!

Ogier heeft nu 84 punten gesprokkeld. Neuville staat op 67 punten, een verschil van 17 punten dus. Dat is niet min. Het verschil na Corsica 2017 was een pak groter, maar de Oostkantonner doet er toch maar goed aan om in Argentinië beter te doen dan zijn Franse rivaal. Neuville heeft wel opnieuw één groot voordeel, en dat is dat Ogier straks weer mag gaan vegen.

Punten na Corsica: Ogier 84, Neuville 67, Tänak 45, Mikkelsen 41, Meeke & Lappi 36, Latvala 31, Sordo 30

Foto's: Hyundai Motorsport & Toyota Gazoo Racing WRC



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 10 april 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Frankrijk.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons