van der Horst

WRC: Ogier neemt heft terug in handen, Hyundai in de touwen

Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier heeft de leiding terug overgenomen van Sébastien Loeb in een geanimeerde 90ste Rally van Monte-Carlo, seizoensopener van het WRC. Hyundai hangt na een dramatische ochtend volledig in de touwen.
Toyota was oppermachtig zaterdagochtend. Op de eerste twee proeven van de dag bezetten ze telkens het volledige podium waardoor ze in blok oprukten in de stand en de concurrentie het vuur aan de schenen legden. Sébastien Ogier (Toyota) en Elfyn Evans (Toyota) zetten Sébastien Loeb (Ford) onder druk en beenden hem zelfs bij. Kalle Rovanperä (Toyota) ging op zijn beurt op zoek naar een stekje in de top vijf. 

De laatste proef van de ochtend zorgde voor een stevige ommezwaai door enkele luttele kilometers sneeuw en ijs, waardoor de de rijders voor een verscheurende keuze stonden qua banden, en dat had ook zijn gevolgen op de sneeuwvrije gedeeltes. Elfyn Evans was het grootste slachtoffer. De Welshman slingerde zich op een geweldige manier naar boven op sneeuw en ijs, maar in de droge afdaling ging het mis. Hij ging van de baan en mocht geen hulp van de toeschouwers krijgen. Sébastien Ogier ging met twee snelste tijden voorbij Loeb en heeft nu een voorsprong van 5.4 seconden. Craig Breen (Ford) rukte op regelmaat op naar de derde stek maar dat is op ruim een minuut van de leiders.

Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Voor Hyundai werd het een rampzalige ochtend. Oliver Solberg (Hyundai) schoof van de baan en blijft tijd verliezen omdat er al het hele weekend rook in de wagen hangt. De Zweed verloor ruim een half uur. Ott Tänak (Hyundai) reed lek op de openingsproef en kwam in de slotproef goed weg toen hij bijna de afgrond in gleed. Hyundai stuurde zijn rijders op weg zonder nagelbanden, als enige team. De Est kwam er niet van af zonder schade. Ook Thierry Neuville (Hyundai) eet bonen. De Belg dacht zelfs even aan opgeven nadat er iets brak aan de wagen en hij niet meer voluit kon gaan. Neuville beperkte wel de schade en is nog altijd vierde op bijna twee minuten maar Rovanperä en zelfs Takamoto Katsuta (Toyota) komen snel dichter. Er is deze middag geen service, dus de Hyundai's zullen met hun gehavende wagens het einde van de dag moeten zien te halen. Voor Tänak lukte dat niet. Hij moest opgeven.

Na de crash van Evans werd de proef geannuleerd. Andreas Mikkelsen (Skoda) is riant leider in WRC2, nadat de Citroëns van Stéphane Lefebvre, door een straf en later een crash, en Yohan Rossel, ook door straftijd, veel tijd verloren. Rossel zijn penalty zou mogelijk nog ongedaan kunnen worden gemaakt. Grégoire Munster (Hyundai) is inmiddels knap vierde in WRC2. Freddy Loix (Skoda) staat opnieuw in de top 30. Voor Timothy Van Parijs (Renault) zit het verhaal erop met een kapotte versnellingsbak.

Foto: Toyota Gazoo Racing & Hyundai MotorsportDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 22 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monte Carlo.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons