van der Horst

WRC: Ogier neemt plaats op troon weer in

Sébastien Ogier - Toyota Yaris WRC
Sébastien Ogier - Toyota Yaris WRC
Sébastien Ogier is de wereldkampioen van het bijzondere jaar 2020. De Fransman won de Rally van Monza, de afsluiter van het WRC, en viert dus de titel met panache op de Autodromo. Hyundai pakt de titel bij de merken dankzij de podiumplaatsen van Dani Sordo en Ott Tänak.
Op de Power Stage waren er nog drie titelkandidaten. Dan moest Sébastien Ogier wel een grote fout maken, waardoor Ott Tänak alsnog naar de zege kon rijden en nog een pak punten nodig had op de Power Stage. Elfyn Evans kon het ook nog worden, maar zag zijn titelkansen slinken doorheen de Power Stage na een matige chrono. 

Maar uiteindelijk was er zondag niets meer te doen aan Sébastien Ogier (Toyota). De Fransman ontnam alle twijfel op de openingsproef zondag door de snelste tijd te klokken, om daarna wat gas terug te nemen en gecontroleerd naar de finishlijn te rijden. Elfyn Evans (Toyota) ging een mooie kampioen geweest zijn, maar Ogier heeft toch de verdienste om vanaf vrijdagmiddag de Brit onder druk te zetten en zelf op zoek te gaan naar de overwinning. Zelfs zonder de crash van Evans, die tot dan steeds binnen de top vier was geëindigd dit jaar, had de Welshman het nog knap lastig gekregen. De man van Gap weet perfect zijn momenten te kiezen en is onder druk op zijn best. Ogier, die nu 49 WRC-rally's won, heeft nu titels gescoord bij drie verschillende merken, wat toch wel opvallend is en hem nog net iets meer in het rijtje van de allergrootsten zet. Enkel Juha Kankunnen slaagde daar in, met Peugeot, Lancia, en jawel, Toyota.

Dani Sordo - Hyundai i20
Dani Sordo - Hyundai i20
Hyundai gaat dan weer lopen met de merkentitel. De fout van Thierry Neuville (Hyundai) gooide flink wat roet in het eten maar de uittredende wereldkampioen Ott Tänak (Hyundai) en de immer betrouwbare Dani Sordo (Hyundai) klaarden op een volwassen manier de klus. Door hun jacht op de merkentitel gaven ze Ogier ook een vrijgeleide naar de rijderstitel. Sordo eindigde derde op 1.4 seconden van Tänak. Alleen winnaars dus op het eindpodium.

Esapekka Lappi (M-Sport) werd heel knap vierde. De Fin reed een sterke wedstrijd en maakte enkele goed berekende bandenkeuzes. Hij verloor een mogelijke podiumplaats door de twee geannuleerde proeven op zaterdag, waar hij de perfecte banden had meegenomen, maar dus niet kon benutten. Een opsteker voor Richard Millner en zijn troepen na een bijzonder moeilijk jaar voor de blauwe ovaal. Kalle Rovanperä (Toyota) besloot als vijfde en mag terugblikken op een meer dan degelijk rookieseizoen bij de allergrootsten. De jonge Fin zal volgend jaar zeker tot de outsiders moeten gerekend worden, al zal hij wel nog een aantal rally's moeten ontdekken met de Yaris.

In WRC2 won Mads Ostberg, net zoals Ogier, zowel de rally als de titel. Hij haalde het van Pontus Tidemand. De Zweed zette alles op alles, maar reed nog lek op de slotproef. Hij strandt op een halve minuut van de Noor. 

Zelfde scenario in JWRC waar Tom Kristensson met winst de titel pakte, nadat zijn belagers in de fout gingen. In WRC3 verliep het net iets anders. Jari Huttunen ging niet met winst aan de haal, maar bezorgt Hyundai met een ereplaats wel een wereldtitel in een toch wel sterk bezette klasse. Mikkelsen won daar het pleit, als zesde algemeen. Hij weerstond aan de druk van Oliver Solberg.

Het werd een bijzonder jaar, met veel onzekerheden, maar de promotoren slaagden er alsnog in een (fors ingekort) kampioenschap voor te schotelen. Rest ons de vingers te kruisen dat 2021 opnieuw normaal wordt, binnen een zestal weken al, in de epische Rallyé Monte Carlo. En moge de finale even spannend zijn als dit jaar en een pak mooier dan een veredelde slalomkoers in de "Temple of Speed". 

Foto: Hyundai Motorsport en Toyota Gazoo Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 6 december 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monza.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons