van der Horst

WRC: Ogier ruikt titel als solide leider

Sébastien Ogier - Toyota Yaris WRC
Sébastien Ogier - Toyota Yaris WRC
Sébastien Ogier is drie proeven verwijderd van een nieuwe titel. Het zou al zijn zevende zijn. De Fransman is solide leider in de Rally van Monza, de slotmanche van het WRC, met nog amper drie showproeven te gaan.
  • Dreamdrive
De rijders lieten deze middag de twaalfde proef links liggen door te veel sneeuw en reden recht naar Monza om er de slotproef af te werken. Die zorgde niet voor meer voor verrassingen. Dani Sordo (Hyundai) pakte de snelste tijd nog.

Sébastien Ogier (Toyota) ging zaterdag eigenhandig de koppositie gaan zoeken en verkreeg die na een knappe ochtendlus. De Fransman vergrootte zijn voorsprong op de enige proef van de middag door een betere startpositie en consolideerde op de slotproef in Monza. Hij heeft een voorgift van 17.8 seconden op Sordo die het midden houdt tussen aanvallen en de wagen aan de finishlijn krijgen, uiteraard met de merkentitel in het achterhoofd. Ott Tänak (Hyundai) volgt op 22.4 seconden. Niet onbelangrijk voor Ogier uiteraard, die top drie. Bij winst is hij zeker van de titel. Bij een tweede plaats moet hij nog een puntje nemen op de Power Stage, als Evans die wint. Als hij derde eindigt moet hij enkel voor Evans eindigen op de Power Stage. Zelfs als hij vierde wordt zit de titel er nog in, maar dan moet hij wel twee punten meer pakken dan Evans. En ook als vijfde is het nog mogelijk, maar dan moet Ogier de Power Stage winnen en mag Evans geen punten pakken.

Vierde in de stand is Esapekka Lappi (M-Sport) die zijn sneeuwbanden deze middag niet kon uitspelen en een pak tijd verloor. Hij volgt al op 38 seconden. Kalle Rovanperä (Toyota), nog een extra luitenant van Ogier, is vijfde op ruim een minuut. 

Andreas Mikkelsen is zesde algemeen, maar houdt beter Oliver Solberg nog in de gaten die tot op 15 seconden is genaderd. Jari Huttunen ligt dan weer op koers voor de titel in WRC3. In WRC2 lijkt Mads Ostberg het pleit te beslechten in zijn voordeel. Hij heeft een halve minuut voorsprong op Pontus Tidemand die het kampioenschap wellicht mag vergeten.

Later meer.

Foto: Toyota Gazoo Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 5 december 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monza.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons