van der Horst

WRC: Ogier schiet het best uit de startblokken

Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier heeft de eerste twee ritten gewonnen in de Rally van Monte-Carlo. De Fransman mag als leider naar de vrijdagetappe. Thierry Neuville is vierde, na een klein foutje op de tweede proef.
  • Powercars
De Monte-Carlo begon donderdagavond met twee nachtelijke proeven, goed voor ongeveer 40 kilometer tegen de klok, waaronder een passage over de iconische Turini.

Sébastien Ogier (Toyota) nam beide proeven voor zijn rekening en is uiteraard leider. De man uit Gap leidt met 6 seconden voorsprong op teamgenoot Elfyn Evans (Toyota) die een goede start kende. Ott Tänak (Ford) is derde op 15.4 seconden van Ogier. Thierry Neuville (Hyundai) zit op amper een tiende van een seconde van het virtuele podium.

De Belg kende een hachelijk momentje op één van de weinige ijsplekken op de tweede proef. Ook Jourdan Serderidis (Ford) verkeek zich in dezelfde bocht. 'Ik weet niet wat er gebeurde, om eerlijk te zijn', aldus Neuville aan de finish. 'Er was geen grip en ik was ook niet de eerste die breed ging. Ik kon de lijnen zien, maar tegen dan was het te laat.' Hij verloor een achttal seconden omdat hij de motor even liet afslaan.

Wereldkampioen Kalle Rovanperä (Toyota) kende een bescheiden start en zit op 17 seconden van de kop. Dani Sordo (Hyundai) presteerde bleek en hangt al op een halve minuut van de leider. Pierre-Louis Loubet (Ford), met zijn Belgische co-rijder Nicolas Gilsoul, is zevende op 40 seconden. Hij gaat net Esapekka Lappi (Hyundai) vooraf.

In WRC2 is de Rus Nikolay Gryazin (Skoda) leider. Hij heeft al een voorsprong bijeen gereden van 16.7 seconden op Belgisch kampioen Stéphane Lefebvre (Citroën) en 18.3 seconden op Yohan Rossel (Citroën).

Foto: Toyota Gazoo RacingDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 19 januari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monte Carlo.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons