van der Horst

WRC: Ogier soeverein leider op vrijdagmiddag

Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier is vrijdagmiddag de autoritaire leider in de 91ste Rally van Monte-Carlo. Hij heeft al ruim een halve minuut voorsprong op Thierry Neuville en Kalle Rovanperä.
  • LTF
Een negende winst voor Sébastien Ogier (Toyota) in de Monte-Carlo? Het zit er dik in, na amper vijf proeven die hij allemaal voor zijn rekening nam, en dat zelfs zonder hybride. Ogier is oppermachtig in de openingsfase van de rally, terwijl de concurrentie achter hem de eerste steekjes laat vallen.

Ogier scoorde dus, na zijn twee etappewinsten donderdag, een perfecte hattrick waarmee hij nu al een halve minuut voorsprong heeft op de concurrentie. Elfyn Evans (Toyota) volgde goed, maar de Welshman reed lek in de slotproef van de ochtendlus, waarmee hij driekwartminuut liet liggen. De eerste belager van de achtvoudige winnaar in het prinsdom is nu Thierry Neuville (Hyundai). De Belg klaagt wat over de balans, maar rijdt een heel regelmatige wedstrijd en hoeft niet al te veel te kijken naar Ogier, in de strijd om de titel. De Belg wipte over Ott Tänak (Ford) en liet Kalle Rovanperä (Toyota) netjes achter zich.

De Belg volgt op 32.7 seconden van Ogier. Rovanperä staat al 34.5 seconden in de min, gevolgd door Ott Tänak die op 40 seconden hangt. Evans, één van de pechvogels van de ochtend, is vijfde, nog net binnen de minuut. Dani Sordo (Hyundai) en Esapekka Lappi (Hyundai) ogen wat bleek en zijn zes en zeven. Lappi neemt wel stilaan de bovenhand op Sordo. Takamoto Katsuta (Toyota) is achtste. Pierre-Louis Loubet (Ford) is de andere pechvogel. De Corsicaan verloor de stuurbekrachtiging. Zelfs Nicolas Gilsoul, die als een ware mentor 'LouLou' begeleidt, moest helpen door telkens aan de handrem te trekken, wat wel aangeeft dat het duo elkaar snel heeft gevonden. Nikolay Gryazin (Skoda) is tiende, en leider in WRC2.

Foto: Toyota Gazoo RacingDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 20 januari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monte Carlo.
  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons