van der Horst

WRC: Ott Tänak soeverein naar slotdag in Sardinië

Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak lijkt op weg naar een eerste zege in ruim een jaar tijd. De Est mag als leider naar de slotdag in de Rally van Sardinië. Ook de podiumplaatsen lijken stilaan vast te liggen, met Craig Breen op twee en Dani Sordo op drie.
Het is niet de meest spannende middag van het WRC geworden. Daarvoor was Ott Tänak (Hyundai) veel en veel te sterk. De Est reeg de besttijden aaneen en wist zijn voorsprong op zijn dichtste achtervolgers gevoelig uit te diepen. Zonder pech rijdt de voormalige wereldkampioen zondag naar zijn eerste overwinning sinds de Arctic Rally in 2021.

Craig Breen (Ford) lijkt op zijn beurt op weg M-Sport een mooie podiumstek te geven, en zelfs al mocht er nog iets gebeuren met de Ier, dan nog staan er in de achterhoede een Franse pion klaar om die op te pikken. De Ier is nog niet volledig verlost van Dani Sordo (Hyundai) maar het wordt op regelmaat moeilijk voor de Spanjaard om de kloof nog te dichten. Na de crash van Fourmaux ging de rode vlag de lucht in en was het even wachten op de rest van het pak. Een miscommunicatie zorgde er wel nog voor dat Breen een rode vlag kreeg. Ook Tänak ging op de rem staan. Daardoor weten we nog niet exact wat de verschillen zullen zijn.

Ondanks een iets mindere dag, blijft Pierre-Louis Loubet (Ford) heel knap vierde. De jonge Corsicaan, en zoon van Yves Loubet, is op weg naar zijn beste resultaat ooit. Hij kwam wel goed weg toen met de achterkant in het decor gleed, op de zelfde plaats als Dani Sordo deze ochtend.

Voor de vijfde stek keken we uit naar een duel tussen Adrien Fourmaux (Ford) en Kalle Rovanperä (Toyota), maar de Fransman ging (opnieuw) in de fout. "Ik verloorde  concentratie. Ik ben gedegouteerd", hoorden we hem zeggen tegen zijn co-rijder, kort na de crash. Ook Takamoto Katsuta (Toyota) kende zijn deel van de problemen, maar lijkt zeker van een zesde stek, net zoals Gus Greensmith (Ford) van zijn zevende plaats.

Zonde voor Thierry Neuville (Hyundai) die zonder veel moeite die stek in handen had kunnen nemen, en zo alsnog mooie punten had kunnen verzamelen. Vijgen na Pasen.

In WRC2 doet Nikolay Gryazin een gooi naar de zege. Hij heeft bijna een minuut voorsprong op Jan Solans.

Morgen zijn er nog vier proeven. De Power Stage sluit de rally af rond de middag.

Foto: Davy Degryse - RIPDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 4 juni 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Italië.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons