van der Horst

WRC: PJM Cracco naar Arctic Rally én Frans onverhard

Pieter Jan Michiel Cracco - Skoda Fabia
Pieter Jan Michiel Cracco - Skoda Fabia
Pieter Jan Michiel Cracco debuteert volgende week op sneeuw tijdens de Arctic Rally, de tweede manche van het wereldkampioenschap rally. De jonge Belg wil er samen met zijn co-rijder Jasper Vermeulen ervaring opdoen. Het Jobfixers Rally Team zal dit nodig hebben, vermits ze dit jaar wellicht ook meerijden in het Franse onverhardkampioenschap.
Tussen de vijf Belgen die deelnemen aan de Arctic Rally staan ook Pieter Jan Michiel Cracco en Jasper Vermeulen. Enigszins verrassend toch. "PJM belde me op toen ik in Roemenië een rally voor historics meereed (aan de zijde van Francis Heyse red.) met BMA", aldus Jasper Vermeulen die al sinds 2017 naast de jonge Cracco zit. "Hij wou al langer een 'Ice Drive'-sessie doen. Bernard Munster stelde meteen voor om een ijstest in het zuiden van Finland te doen in combinatie met de Arctic. Een ideale combo." vertelt Vermeulen. Maandag zal het duo een hele dag op sneeuw en ijs rijden met hun vertrouwde Skoda Fabia Evo1. "Wie ons zal begeleiden is ons niet duidelijk maar binnen het team van lesgevers zit ook ene Mikko Hirvonen (ex-rallyrijder). Het niveau zal dus hoog liggen."

Pieter Jan Michiel Cracco
Pieter Jan Michiel Cracco
"In eerste instantie willen ze ervaring opdoen, en dat koppelen aan competitie. Uitrijden is het belangrijkste, want PJM reed nooit eerder op sneeuw en ijs en moet ook nog wennen aan bijvoorbeeld de nagelbanden en de onverhardkit", aldus de pas 28-jarige Vermeulen. Hij reed enkele weken geleden wel nog in winterse omstandigheden in Roemenië en pakt dus wat tips mee naar Rovaniemi, het epicentrum van de Arctic. "Die nagelbanden zijn indrukwekkend en geven veel vertrouwen. Het voordeel in goede winterse omstandigheden is dat de ondergrond weinig wijzigt en de spijkers zich constant kunnen vastbijten."

Het duo wil in de Arctic uiteraard ook een beetje in het ritme blijven, wat vorig jaar door de coronapandemie uiteraard amper lukte. "We nemen een beetje wat er komt in deze onzekere tijden." Het team wachtte vorig jaar op een BRC-programma, maar besloot 2020 uiteindelijk met slechtst één rally op de teller, de ERC-manche in Hongarije. "Misschien toch een voordeel aan corona. Waar we vroeger met een gesloten kalender zaten omdat we gericht waren op het BRC-kampioenschap, staat die nu open en kunnen ook andere dingen."

Zo staan ook twee à drie manches van het Franse onverhardkampioenschap op het programma. "Als co-rijder is dat fantastisch omdat je er echt het verschil maakt met slechts één verkenningsronde. Je draagt echt bij tot het resultaat. Ook dat zal allemaal nieuw zijn voor PJM", vertelt Vermeulen. Daardoor zullen de Belgische supporters Cracco iets minder zien in België. Voorlopig staan een viertal manches op het programma, onder meer de WRC-manche in Ieper én de Omloop van Vlaanderen. 

"Dat programma en de extra ervaring moet ons toestaan om volgend jaar aan te knopen met het goede slot van 2019 toen we de kloof met de toppers stilaan dichtten", besluit Vermeulen. In 2022 zou het duo dan terug de pijlen richten op het Belgische rallykampioenschap.

Maar eerst dus de Arctic Rally die plaatsvindt van 26 tot 28 februari in het Finse Lapland.

Foto's: Sandro Delaere & Gerd Moors



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 16 februari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Arctic Rally.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons